Már 1284 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

A modern fotózás kialakulásában kulcsszerepet játszó amerikai cég. Alapítója, George Eastman 1881-ben hozta létre a céget, egy Henry Strong nevű üzletemberrel közösen. A cég először – egy azt Eastman által frissiben szabadalmaztatott eljárással – igen érzékeny szárazlemezeket kezdett el gyártani. Akkoriban ezeket a lemezeket használták film helyett, és forradalmi újításuk abban állt, hogy az addig használtakhoz képest tizedére-huszadára csökkent a megvilágításhoz szükséges idő.

A következő fontos pillanat 1885-ben érkezett el, amikor a cég elkészítette az első filmtekercset, amely gyökeresen megváltoztatta a fotózást. Eljött a pillanat, amikortól fogva gyakorlatilag bárki képes lett fényképezni, nem csak a szakértők kiváltsága volt. Az első Kodak kb. 100 képet volt képes készíteni, ára 25 dollár volt, és képes volt akár szabadkézből képeket készíteni. A képek elkészülte után azt be kellett küldeni a cég központjába, ahol 10 dollárért előhívták a képeket, és kicserélték a filmet. A cég rohamos fejlődésnek indult, 1888-ban került a piacra az első zseb-Kodak, amely már csak 5 dollárba került, ezzel tökéletesen megfeleltek az alapító tömegtermelésre vonatkozó elképzeléseinek.

Időközben a cég más területen is komoly fejlesztésekbe kezdett, többek között a nyomdaipar területén is.

Sok próbálkozás után az első valódi színesfilmet is a Kodak dobta piacra 1935-ben Kodachrome márkanéven. A film több mint 70 éven át meghatározó szereplője volt a piacnak, gyártását 2009 júniusában fejezték be, a digitális fotózás térnyerése miatt gyártása nem volt többé gazdaságos.

Vissza 30-as évekbe, George Eastman 1932-ben váratlanul öngyilkos lett, acég azonban továbbra is tartotta magát az alapító filozófiájához.

Ironikus módon a cég a digitális fotózás megalkotásában is részt vett, 1986-ban ők készítették el az első, 1 megapixelnél nagyobb felbontású képérzékelőt, majd 1991-ben egy – a Nikon F3 tükörreflexes filmes gépre épülő – digitális fényképezőgép-rendszert hozott létre, ez volt a DCS. A legutóbbi fontos lépés - a Kodachrome gyártásának leállításán kívül – az első OLED kijelzős digitális fényképezőgép kiadása volt 2003-ban, valamint a Kodak EasyShare technológia kidolgozása, ahol az erre a technológiára alapuló fotónyomtató (PrinterDock 6000) képes volt a képeket közvetlenül a fényképezőgépről, a számítógép nélkül kinyomtatni.

A legfrissebb hírek azonban igen sötét jövőt festenek e nagymúltú cég elé, mivel a 2010 évben mintegy 90%-al, azaz tizedére esett vissza a cég bevétele...

HirdetésMédiapédia Patikapédia Ecopédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése