Már 1285 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

(Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation).Nagy fókuszáltságú fénysugár, amely pl. az optikai tárolóegységek működésének alapját képezi. A fénysugár éles fokuszáltsága mikrométeres pontosságot tesz lehetővé.

A lézersugár fontos jellemzője, hogy egyszínű azaz egy hullámhosszú fénygől áll, ezért rendkívül koherens, széttartása igen kicsi, és nagy energiasűrűséget hoz létre.

Létrehozása ún. „indikált emisszióval” történik, melyben egy optikai rezonátor segítségével gerjesztik a lézersugarat. Az alapelv az, hogy a gerjesztő közegben a beérkező foton, egy vele azonos energiájú és hullámhosszú fotont generál.
Médiapédia Patikapédia Biciklopédia Jógapédia Webfazék
Mammutmail Pókerpédia
marketing-média tudástár egyészségügyi enciklopédia kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár online receptek nagy fájlok megosztása póker szabályok, stratégiák