Már 1285 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


LED

LED az angol Light Emitting Diode magyar megfelelője fénykibocsátó dióda.

 


A dióda egy félvezető eszköz. Két kivezetéssel ellátott, p-n [elektrontöbblet]?tel vagy elektronhiánnyal rendelkező félvezető anyagból van összepréselve. Egyenirányításra, demodulálásra használható.

 

 

A dióda csak akkor világít, ha [áram]? folyik át rajta. Ha a pozitív oldalára a negatív sarkát, negatív oldalára a pozitív sarkát kötjük, akkor a dióda kinyit. Ekkor az [elektronhiány]? a negatív, az elektrontöbblet a pozitív irányba mozog. Ellenkező bekötés esetén nem folyik át áram a diódán.

 

 

A p rétegbe érve a vándorló elektronok betöltik a lukakat. Ez a jelenség [energia felszabadulás]?sal jár.

 

 

A felszabaduló energia kisugárzódik. A kisugárzott energia színe az infravöröstől az ultraibolyáig terjed, és a félvezető anyag minőségétől, összetételétől függ. A fénykibocsátás nem jár jelentős felmelegedéssel.

 

 

A LED-eket többféle alakban (kerek, nyíl alakú, stb.),  különböző méretben illetve más-más hatásfokkal gyártják.

 

 

A vörös és zöld fényű LED-et sokszor egy ugyanazon színtelen műanyag tokban gyártanak A dióda [anód]?ját kivezetik, a két szín [katód]?ja pedig közös. Ha egyenként kapcsoljuk be, akkor vörösen és zölden, mindkettőt bekapcsolva pedig sárgán világít ugyanaz a LED.

 

 

 

LED-ek különböző tokozásban és színben

 

 

 

LED-ek különböző méretben, balról-jobbra: 8, 5, 3 mm-es fejátmérővel

 

 

Előnyük a hosszú élettartam (kb. 114 év), kis fogyasztás, nagy a kapcsolási sebesség, kis helyen való elférés, ütésállás, olcsóság,

 

 

Hátrányuk, hogy a fénydióda erősebb megvilágítás mellett nem látható, és kicsi a sugárzási szögük.

 

 

Elektronikus [számológép]?eknél, fénydiódákból álló kijelzőknél is használjuk.

 

 

A tv gyártók legnagyobb sikereit a LED technológia megjelenése okozta. LED technológiát alkalmazva a tv-k olcsóbban biztosítanak sokkal jobb [kontraszt]?ot.

A LEDeket alkalmazva már pár cm vastagságú LCD tv panelek gyárthatók.
A hideg- katód lámpás elődöktől 40%-kal kevesebb energiát fogyasztanak, és környezetbarátabbak, mivel nincs szükségük higanyra.


A szócikkhez társított címkék:
elektromos áram , fényforrásMédiapédia Patikapédia Biciklopédia Jógapédia Webfazék
Mammutmail Pókerpédia
marketing-média tudástár egyészségügyi enciklopédia kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár online receptek nagy fájlok megosztása póker szabályok, stratégiák