Már 1285 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: LED
Verzió: 3  
Változtatta: Orshy
Változtatás dátuma: 2009-07-27 09:11:26
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

LED

LED az angol Light Emitting Diode (fénykibocsátó dióda). Fényt bocsát ki, ha elektromos áram halad rajta keresztül.


{page:Section1;LED az angol Light Emitting Diode magyar megfelelője fénykibocsátó dióda.

 


A dióda egy [félvezető] eszköz. Két kivezetéssel ellátott, p-n [elektrontöbblet]tel vagy elektronhiánnyal rendelkező félvezető anyagból van összepréselve. Egyenirányításra, demodulálásra használható.


 

 

A [dióda] egy egyenirányító eszköz. Az n és p típusú [elektrontöbblet]tel vagy [elektronhiány]-yal rendelkező félvezető anyagból van összepréselve.

Ha a pozitív oldalára az [áramforrás] pozitív sarkát, negatív oldalára a negatív sarkát kötjük, akkor a LED lámpa nem fog világítani, mert a diódán nem folyik át az áram. Ha fordítva kötjük be, akkor a dióda kinyit, az elektronhiányok a negatív, az elektronok a pozitív irányba mozognak. A p rétegbe érve a vándorló felektrongok betöltik a lyukakat, ami [energia felszabadulás]sal jár.  Az elektron, és a lyuk rekombinálódik.


A dióda csak akkor világít, ha [áram] folyik át rajta. Ha a pozitív oldalára a negatív sarkát, negatív oldalára a pozitív sarkát kötjük, akkor a dióda kinyit. Ekkor az [elektronhiány] a negatív, az elektrontöbblet a pozitív irányba mozog. Ellenkező bekötés esetén nem folyik át áram a diódán.


 

 

 

 

A felszabaduló energia a [félvezető] anyagok minőségétől függő szín formájában sugárzódik ki. A fény színe az infravöröstől az ultraibolyáig terjed.

Pl.

  • alumínum-gallium-arzenid (AlGaAs) - vörös és infravörös
  • alumínum-gallium-foszfid (AlGaP) - zöld
  • alumínum-gallium-indium-foszfid (AlGaInP) - nagy fényerejű narancs-vörös, narancs, sárga és zöld
  • gallium-arzenid foszfid (GaAsP) - vörös, narancs-vörös, narancs és sárga
  • gallium-foszfid (GaP) - vörös, sárga és zöld
  • gallium-nitrid (GaN) - zöld és kék
  • indium-gallium-nitrid (InGaN) - közeli ultraibolya, kékes-zöld és kék


Ez a fénykibocsátás nem jár jelentős felmelegedéssel.  

 

A LED-eket különböző alakban (kerek, nyíl alakú, stb.),  különböző méretben illetve más-más hatásfokkal gyártanak.A jobb hatásfokú LED nagyobb intenzitású fényt szolgáltat.


A p rétegbe érve a vándorló elektronok betöltik a lukakat. Ez a jelenség [energia felszabadulás]sal jár.


 

A vörös és zöld fényű LED-et sokszor egy színtelen műanyag tokban gyártják A két katód közös, és a dióda anódját kivezetik. Így ugyanaz a LED vörös, zöld, illetva ha mindkét fény bekapcsoljuk, akkor sárga színt bocsát ki.

 


 

A felszabaduló energia kisugárzódik. A kisugárzott energia színe az infravöröstől az ultraibolyáig terjed, és a félvezető anyag minőségétől, összetételétől függ. A fénykibocsátás nem jár jelentős felmelegedéssel.

 

 

A LED-eket többféle alakban (kerek, nyíl alakú, stb.),  különböző méretben illetve más-más hatásfokkal gyártják.

 

 

A vörös és zöld fényű LED-et sokszor egy ugyanazon színtelen műanyag tokban gyártanak A dióda [anód]ját kivezetik, a két szín [katód]ja pedig közös. Ha egyenként kapcsoljuk be, akkor vörösen és zölden, mindkettőt bekapcsolva pedig sárgán világít ugyanaz a LED.

 


 

 

LED-ek különböző tokozásban és színben

 

  

LED-ek különböző méretben, balról-jobbra: 8, 5, 3 mm-es fejátmérővel


Előnyük a hosszú élettartam, kis fogyasztás, nagy a kapcsolási sebesség, kis helyen való elférés, ütésállás.


 

 

Elektronikus számológépeknél, fénydiódákból álló kijelzőknél is használjuk.


Előnyük a hosszú élettartam (kb. 114 év), kis fogyasztás, nagy a kapcsolási sebesség, kis helyen való elférés, ütésállás, olcsóság,


 

 

Egyértelműen a LED technológia volt az, mely az utóbbi évek szó szerint leglátványosabb sikereit hozta a tv gyártóknak.
Az új modellek prémium árkategóriában biztosítanak nagyon jó [kontraszt]?ot.
A gyártók a hagyományosan bevált hideg-katód lámpa ([CCFL]) helyett LED-et alkalmaznak az [LCD] panel átvilágítására. Így magasabb [kontraszt]? arányt tudnak elérni, és jóval vékonyabb, már lassan pengeszerű, képként falra akasztható panelek gyárthatók, mindössze 3 cm vastagságban. A LED technológiát alkalmazva 40%os energia megtakarítás is elérhető, és mivel nincs szükség higanyra, így környezetbarátabbak. 


Hátrányuk, hogy a fénydióda erősebb megvilágítás mellett nem látható, és kicsi a sugárzási szögük.


 

 Elektronikus [számológép]eknél, fénydiódákból álló kijelzőknél is használjuk.

 

 

A tv gyártók legnagyobb sikereit a [LED] technológia megjelenése okozta. LED technológiát alkalmazva a tv-k olcsóbban biztosítanak sokkal jobb [kontraszt]ot.

A LEDeket alkalmazva már pár cm vastagságú LCD tv panelek gyárthatók.
A hideg- katód lámpás elődöktől 40%-kal kevesebb energiát fogyasztanak, és környezetbarátabbak, mivel nincs szükségük higanyra.


Médiapédia Patikapédia Ecopédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése