Már 1285 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: LED
Verzió: 3  
Változtatta: Orshy
Változtatás dátuma: 2009-07-27 09:11:26
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

LED

LED az angol Light Emitting Diode (fénykibocsátó dióda). Fényt bocsát ki, ha elektromos áram halad rajta keresztül.


{page:Section1;LED az angol Light Emitting Diode magyar megfelelője fénykibocsátó dióda.

 


A dióda egy [félvezető] eszköz. Két kivezetéssel ellátott, p-n [elektrontöbblet]tel vagy elektronhiánnyal rendelkező félvezető anyagból van összepréselve. Egyenirányításra, demodulálásra használható.


 

 

A [dióda] egy egyenirányító eszköz. Az n és p típusú [elektrontöbblet]tel vagy [elektronhiány]-yal rendelkező félvezető anyagból van összepréselve.

Ha a pozitív oldalára az [áramforrás] pozitív sarkát, negatív oldalára a negatív sarkát kötjük, akkor a LED lámpa nem fog világítani, mert a diódán nem folyik át az áram. Ha fordítva kötjük be, akkor a dióda kinyit, az elektronhiányok a negatív, az elektronok a pozitív irányba mozognak. A p rétegbe érve a vándorló felektrongok betöltik a lyukakat, ami [energia felszabadulás]sal jár.  Az elektron, és a lyuk rekombinálódik.


A dióda csak akkor világít, ha [áram] folyik át rajta. Ha a pozitív oldalára a negatív sarkát, negatív oldalára a pozitív sarkát kötjük, akkor a dióda kinyit. Ekkor az [elektronhiány] a negatív, az elektrontöbblet a pozitív irányba mozog. Ellenkező bekötés esetén nem folyik át áram a diódán.


 

 

 

 

A felszabaduló energia a [félvezető] anyagok minőségétől függő szín formájában sugárzódik ki. A fény színe az infravöröstől az ultraibolyáig terjed.

Pl.

  • alumínum-gallium-arzenid (AlGaAs) - vörös és infravörös
  • alumínum-gallium-foszfid (AlGaP) - zöld
  • alumínum-gallium-indium-foszfid (AlGaInP) - nagy fényerejű narancs-vörös, narancs, sárga és zöld
  • gallium-arzenid foszfid (GaAsP) - vörös, narancs-vörös, narancs és sárga
  • gallium-foszfid (GaP) - vörös, sárga és zöld
  • gallium-nitrid (GaN) - zöld és kék
  • indium-gallium-nitrid (InGaN) - közeli ultraibolya, kékes-zöld és kék


Ez a fénykibocsátás nem jár jelentős felmelegedéssel.  

 

A LED-eket különböző alakban (kerek, nyíl alakú, stb.),  különböző méretben illetve más-más hatásfokkal gyártanak.A jobb hatásfokú LED nagyobb intenzitású fényt szolgáltat.


A p rétegbe érve a vándorló elektronok betöltik a lukakat. Ez a jelenség [energia felszabadulás]sal jár.


 

A vörös és zöld fényű LED-et sokszor egy színtelen műanyag tokban gyártják A két katód közös, és a dióda anódját kivezetik. Így ugyanaz a LED vörös, zöld, illetva ha mindkét fény bekapcsoljuk, akkor sárga színt bocsát ki.

 


 

A felszabaduló energia kisugárzódik. A kisugárzott energia színe az infravöröstől az ultraibolyáig terjed, és a félvezető anyag minőségétől, összetételétől függ. A fénykibocsátás nem jár jelentős felmelegedéssel.

 

 

A LED-eket többféle alakban (kerek, nyíl alakú, stb.),  különböző méretben illetve más-más hatásfokkal gyártják.

 

 

A vörös és zöld fényű LED-et sokszor egy ugyanazon színtelen műanyag tokban gyártanak A dióda [anód]ját kivezetik, a két szín [katód]ja pedig közös. Ha egyenként kapcsoljuk be, akkor vörösen és zölden, mindkettőt bekapcsolva pedig sárgán világít ugyanaz a LED.

 


 

 

LED-ek különböző tokozásban és színben

 

  

LED-ek különböző méretben, balról-jobbra: 8, 5, 3 mm-es fejátmérővel


Előnyük a hosszú élettartam, kis fogyasztás, nagy a kapcsolási sebesség, kis helyen való elférés, ütésállás.


 

 

Elektronikus számológépeknél, fénydiódákból álló kijelzőknél is használjuk.


Előnyük a hosszú élettartam (kb. 114 év), kis fogyasztás, nagy a kapcsolási sebesség, kis helyen való elférés, ütésállás, olcsóság,


 

 

Egyértelműen a LED technológia volt az, mely az utóbbi évek szó szerint leglátványosabb sikereit hozta a tv gyártóknak.
Az új modellek prémium árkategóriában biztosítanak nagyon jó [kontraszt]?ot.
A gyártók a hagyományosan bevált hideg-katód lámpa ([CCFL]) helyett LED-et alkalmaznak az [LCD] panel átvilágítására. Így magasabb [kontraszt]? arányt tudnak elérni, és jóval vékonyabb, már lassan pengeszerű, képként falra akasztható panelek gyárthatók, mindössze 3 cm vastagságban. A LED technológiát alkalmazva 40%os energia megtakarítás is elérhető, és mivel nincs szükség higanyra, így környezetbarátabbak. 


Hátrányuk, hogy a fénydióda erősebb megvilágítás mellett nem látható, és kicsi a sugárzási szögük.


 

 Elektronikus [számológép]eknél, fénydiódákból álló kijelzőknél is használjuk.

 

 

A tv gyártók legnagyobb sikereit a [LED] technológia megjelenése okozta. LED technológiát alkalmazva a tv-k olcsóbban biztosítanak sokkal jobb [kontraszt]ot.

A LEDeket alkalmazva már pár cm vastagságú LCD tv panelek gyárthatók.
A hideg- katód lámpás elődöktől 40%-kal kevesebb energiát fogyasztanak, és környezetbarátabbak, mivel nincs szükségük higanyra.


Médiapédia Patikapédia Biciklopédia Jógapédia Webfazék
Mammutmail Pókerpédia
marketing-média tudástár egyészségügyi enciklopédia kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár online receptek nagy fájlok megosztása póker szabályok, stratégiák