Már 1285 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: lézernyomtató
Verzió: 1  
Változtatta: laca-n
Változtatás dátuma: 2009-08-19 13:58:52
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

Lézertechnológián alapuló [nyomtató], mely jelenleg az egyik legjobb minőségű nyomatot képes előállítani.

Egyszerre 1 egész oldalt nyomtat ellentétben a [mátrix], vagy tűs, valamint a [tintasugaras nyomtató]val.
 
Előnyei:
  • Rendkívül gyors nyomtatás
  • Kiváló nyomtatási minőség
  • Relatív alacsony nyomatár
 
Működése:
Hasonló a [fénymásoló]kéhoz.
Egyik fő alkotóeleme, a fényérzékeny szeléndob, melyet a készülék a dob lassú forgása alatt egy nagyfeszültségű vezeték (úgynevezett korona vezeték) segítségével pozitív töltéssel lát el.
Eközben egy kicsiny lézersugár a dob felszínének bizonyos részeire negatív töltésű képet rajzol. Ez a kép a nyomtatandó karakterek, vagy kép elektrosztatikus rajzolata. Amint ez a kép elkészül, a nyomtató a dob negatív töltéssel kisütött részeit pozitív töltésű festékkel vonja be.
A papír olyan negatív töltést kap az úgynevezett transzfer korona vezetéktől, ami erősebb a dob negatív töltésű részeinél, így az ott lévő feltékpontok a dobon végighaladó papírra tapadnak.
Ezt követően a papír egy forró hengerpáron halad keresztül, ami megolvasztja festéket, ami befolyik a papír rostjai közé, és ott megszilárdul.
Mindezek után egy leválasztó lapát megtisztítja a dobot a maradék festéktől.
 
Színes lézernyomtatók:
Működésük alapvetően a mono nyomtatókéval felel meg annyi különbséggel, hogy az azoknál ismertetett folyamatot négyszer, a négy alapszínnek megfelelően hajtják végre.
Ennek kivitelezésére több eljárás ismert. 
  • Ugyanazon hengert használva a négy színt ([CMYK]) egymás után viszi fel olyan módon, hogy a papír a teljes utat négyszer teszi meg
  • Egy lemezre egy lépésben viszi fel a négy színt, onnan kerül a papírra
  • Minden színnek külön nyomtatóegysége van külön dobbal, külön lézerszerkezettel és festékrendszerrel, a papír minden dobfejen keresztülmegy (Ez a legdrágább megoldás)
 Honnan nyomtathatunk?
  • A [számítógép] és a [nyomtató] közötti kommunikációra a [PLC] és a [PostScript] oldalleíró programnyelvek segítségével kerül sor.
  • Egyre elterjedtebbek az olyan [nyomtató]k, melyek [számítógép] segítsége nélkül, [fényképezőgép]ről, vagy annak [memóriakártyá]járól is képesek nyomtatni.

Médiapédia Patikapédia Ecopédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése