Már 1284 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A telekommunikációban a bitráta egy [adatátivitel]?i rendszerben adott időegység alatt továbbított adatok, bitek számát jelenti. Általában bit per másodpercben, vagy byte per másodpercben mérik.
Legelterjedtebb formái a következők:
- kbit/s (kilobit per másodperc): 1 másodperc alatt 1000 bites adatforgalmat lehet lebonyolítani. Például az érthető beszédhez 4 kbit/s-ra, a telefon minőség eléréséhez 8 kbit/s-ra van szükség.
- Mbit/s (Megabit per másodperc): 1 másodperc alatt 1000000 bitnyi forgalmat jelent. Általában a [szélessávú internetelérés]?ek sebességét ebben az egységben szokták megadni az internetszolgáltatók, de ezt használják a tömörített videofájlok (VHS, DVD, IP-tv), illetve a különféle adathordozók (USB, CD-ROM, DVD-ROM, SATA) jelölésére is. Az IP-tv működéséhez pedig legkevesebb 19 Mbit/s-os sebességre van szükség.
- Egyelőre ritkábban használják a Gbit/s (Gigabit per másodperc) és a Tbit/s (Terrabit per másodperc) jelöléseket, mivel egyelőre csak korlátozottan vannak a jelen a piacon azok a technológiák, amelyek elérik ezt a sebességet.

HirdetésMédiapédia Patikapédia Ecopédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése