Már 1284 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A merevlemez a HDD (Hard Disk Drive) és a Winchester szinonimája. A számítógépek legfontosabb adattároló eszköze, mindet adat és alkalmazás, beleértve az operációs rendszert is, ezen helyezkedik el. 

A merevlemezben tulajdonképpen több lemez helyezkedik el, és ezek felületét olyan réteg borítja, amely elektromágnesesen aktívak, mivel írásuk és olvasásuk ezen az elven történik: a lemezek mindkét oldalán egy-egy fej található, amelyek a lemezlejátszó fejéhez hasonlóan működnek. A lemezek tagolása körszerű, sávokra vannak osztva, ezeket számokkal látják el. 

A mai gépekben már több Gigabyte-os winchesterek vannak, kisebbeket már nem is gyártanak, a legkisebb tárolókapacitás is már 40 GB körül van. A tulajdonságok között fontos szerepet játszik az írási és olvasási sebesség is, 4500 és 10.000 rpm (rotation per minute, fordulatszám per perc) között van.

HirdetésMédiapédia Patikapédia Ecopédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése