Már 1284 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A Microsoft a világ egyik legnagyobb szoftvereket forgalmazó vállalkozása. A céget 1975-ben alapította Bill Gates, de igazán jelentős szereplővé az MS-DOS piacra dobása után vált az 1980-as évek közepén. A cég központja jelenleg Redmondban van, és a legsikeresebb termékeik közé a Microsoft Windows [operációs rendsze]?rek és a [Microsoft Office]? alkalmazáscsomagok tartoznak.

A Microsoft az operációs rendszerek piacán nagy fölénnyel vezet, a vállalat célja a kezdetektől fogva az volt, hogy mindenkinek legyen saját gépe. Monopolhelyzete miatt sokan bírálják is, illetve az ezzel való visszaélés miatt már számos pert elvesztett az Egyesült Államokban és az Európai Unióban is. 

A Microsoft sikere abban rejlett, hogy jóval olcsóbb megoldásokat kínált a felhasználóknak, mint versenytársai. Az Microsoft Windows első változatát 1985-ben dobták piacra, mint az MS DOS grafikus változatát. Ekkor már irodai szoftvereket (Microsoft Office elődjei) és fordítóprogramokat is forgalmaztak, amelyek nagy előnye az volt, hogy az új változatokban kis változásokkal ugyanazt a kezelőfelületet kapták a felhasználók, illetve a korábbi változatokban létrehozott fájlok is probléma nélkül szerkeszthetőek voltak. Így a felhasználóknak kevesebbet kellett tanulniuk - ez viszont távlatilag is rányomta a bélyegét arra, hogy milyen számítógépes kompetenciákkal rendelkezik egy Windows-os felhasználó.

A Microsoft online szolgáltatáscsomagjai az MSN márkanév alatt csoportosulnak, és 1995-től kezdték fejleszteni őket. Az első böngészőjük, az Internet Explorer 4.0 1997-ben jelent meg, és fő riválisát a Netscape-et majdnem azonnal le is előzte.

1998-ban Bill Gates átadja a cég vezetését Steve Ballmernek, és ő maga a háttérbe vonulva figyelte és irányította a tevékenységeket, 2008-tól kezdődően pedig csak a fontosabb projekteknél működik tanácsadóként. Folytatódik az operációs rendszerek fejlesztése, amelyek sorában a 2001-ben bevezetett Windows XP jelentett áttörést a megújított grafikus felületével, olyannyira a felhasználók ezután nem akartak a Vistára váltani, amely gyakorlatilag megbukott az operációs rendszerek piacán. A szoftverek területén a Microsoft még kínál szerver programokat (Windows Server System), fejlesztői szoftvereket (Visual Studio 2008), illetve adatbázis kezelő szervereket, és vállalkozások számára készített szervereket.

A Microsoft ezek mellett jelentős piaci szereplőnek számít a játékkonzolok piacán, ahol az Xbox jelentős sikereket tudhat a magáénak. A PC-kre kifejlesztett játékok közül például az Age of Empires játékcsalád árusítását is ő irányítja. A játékiparban való részvételével párhuzamosan a cég saját előállítású kiegészítőket is forgalmazni kezdett, úgy mint egereket, billentyűzeteket, joystickokat, stb.

2009-ben, a gazdasági válság eredményeként a Microsoftnál is elkezdődtek a leépítések és az elbocsátások, illetve bejelentették, hogy az Apple mintájára Microsoft márkabolt-láncot terveznek nyitni.

A Microsoftot története során számos kritika érte. Az egyik ilyen az, hogy akadályozza a gazdasági versenyt azzal, hogy kizárólag olyan szoftvereket állít elő, amelyek semmilyen más szabvánnyal nem kompatibilisek, és ezzel is monopolhelyzetét erősíti, mivel mindenki másnak hozzá kell alkalmazkodni, vagy legalábbis külön tekintettel kell lenni rájuk a fejlesztések során.

 

 


A szócikkhez társított címkék:
cég , microsoft
HirdetésMédiapédia Patikapédia Ecopédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése