Már 1285 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Gordon Moore, az Intel Co. egyik alapítója 1965-ben fogalmazta meg a következő megállapítást az elektronikai eszközök teljesítményének növekedéséről:

A legalacsonyabb árú komponens összetettsége évenként durván a kétszeresére nőtt… Rövidtávon ez az ütem várhatóan nem fog jelentősen változni, esetleg valamelyest növekszik. Hosszútávon a növekedés üteme bizonytalanabb, bár jelenleg nincs okunk feltételezni, hogy az elkövetkező 10 évben ez változni fog. Ez azt jelenti, hogy 1975-ben a legalacsonyabb árú integrált áramkör 65 000 komponenst fog tartalmazni. Úgy hiszem, hogy egy ilyen összetett áramkör megépíthető egy lapkán.”

Moore később – 1975-ben módosította az intervallumot 18 hónapra. Megállapítható az is, hogy a törvény azóta is érvényes, már amennyiben az összetettség alatt a tranzisztorok számát értjük. A jövőkutatók szerint – ha nem történik forradalmi változás a technológiában – akkor a törvény 2019-ig lehet érvényben. Eddigre ugyanis a tranzisztorok mérete az egy-két atomos tartományba csökkenhet, amely ennek a technológiának a végét jelenti.
Médiapédia Patikapédia Biciklopédia Jógapédia Webfazék
Mammutmail Pókerpédia
marketing-média tudástár egyészségügyi enciklopédia kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár online receptek nagy fájlok megosztása póker szabályok, stratégiák