Már 1284 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Angol eredetű szó, szó szerinti fordításban jegyzetfüzetet jelent. Maga a notebook szó (bár ez továbbra is vita tárgyát képezi) de a hétköznapi szóhasználatban egyenértékű szinonimaként használatos a laptop szóval.

A notebook (és a laptop is) olyan személyi számítógépek, amelyeket kifejezetten mobil felhasználásra terveztek, ennek megfelelően kompakt felépítésűek, könnyebben szállíthatóak és jelentősen kisebb méretűek az asztali számítógépeknél. A hordozhatóság érdekében a perifériákat (billentyűzet, egér, kijelző) egybeépítették a gépházzal. A teljesítménye a hagyományos személyi számítógépek többségével egyenértékűnek mondható, ugyanakkor energiafelvétele kisebb és kevesebb hőt is termel. A notebookok - a személyi számítógépekkel ellentétben - akkumulátort is tartalmaznak, amely a kábeles áramellátás nélkülözése esetén (például utazás közben, vagy áramforrás nélküli környezetben is) - átmenetileg - energiaforrást biztosít a működéshez. Ugyan a fejlesztéseknek köszönhetően az akkumulátorról történő üzemeltetés ideje folyamatosan nő, de egyelőre nem biztosít több mint 3-8 órás üzemidőt.

A notebook népszerűsége az átalakuló életmódnak és munkavégzésnek köszönhető, mivel egyre inkább elvárás az eszközök hordozhatósága, és a teljesítmény megőrzése. A eszközök konvergenciájával a notebookok egyre több funkcióját veszik át az ún. okostelefonok. A notebook-ok legújabb generációja a netbook, amely még kisebb méretű (általában 10" kijelzővel rendelkezik), és a hagyományos hordozható számítógépeknél olcsóbban elérhető. Elsődleges deklarált funkciója az internet elérése.


A szócikkhez társított címkék:
hordozható eszközök , laptop
HirdetésMédiapédia Patikapédia Ecopédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése