Már 1285 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: NTFS
Verzió: 1  
Változtatta: Orshy
Változtatás dátuma: 2009-07-16 08:23:25
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.


NTFS- Az [Xp] több [fájlrendszer]t is támogat, közülük a legfontosabb az NTFS (NT File System) és a [FAT] (File Allocation Table) fájlrendszer. Az NTFS új, speciálisan kifejlesztett fájlrendszer, ami a [FAT] fájlrendszert váltotta le.
Az NTFS több újdonsággal rendelkezik a FAT fájlrendszerrel szemben, mint például a [meta-adat]ok támogatása, fejlettebb adatstruktúrák támogatása a sebesség, a megbízhatóság és [lemez]terület-felhasználás érdekében, valamint már rendelkezik [hozzáférésvédelmi lista]val, és megtalálható benne a [naplózás] is.

 


A [fájlnev]ek hosszúsága legfeljebb 255 karakter lehet. A [fájlnev]ek [Unicode] ([UTF-16]) kódolásúak. Ez lehetővé teszi, hogy a nem latin ábécét használó országok (pl.Japan, India, Izrael) felhasználói is anyanyelvükön adják meg a [fájlnev]eket. (Valójában az [XP] belül mindenütt [Unicode]-ot használ.)
Támogatja a kis és nagy betűk megkülönböztetését. Sajnos a [Win32 API]-nél ezt nem tudjuk kihasználni, mert a [fájlnev]ek esetében nem teljesen, könyvtárnevek esetében meg egyáltalán nem támogatja a megkülönböztetést.

 


A [fájl] [bájt]ok sorozata. A maximális hossz  264 -1 is lehet. Léteznek [fájl]mutatók, mint az [UNIX]- ban, de nem 32, hanem 64 [bit]esek, hogy a maximális méretű [fájl]okat is kezelni tudják. A [fájl] megnyitása [fájlkezelőt]t ad vissza, ezt használjuk [fájlból] való olvasásra vagy írásra. Az [UNIX]-től eltérően a kezelők nem kis egész számok, és általában nincsen előre definiált, a 0,1 és 2-höz kapcsolódó standard bemenet, kimenet és hiba. Ezt nekünk kell beállítani.

 


Egy NTFS partíció formázása során 11 [meta-adat] file jön létre, ezeket a lenti táblázat foglalja össze. A [meta-adat] [fájl]-ok [Windows NT] [Intéző]ből, vagy a [DIR parancs] hatására sem láthatóak, viszont, ha tudjuk mi a [meta-adat] [fájl] neve, akkor kilistáztathatjuk, dátumát, méretét. Parancssorból begépelve használható a: "DIR /AH $MFT" parancs, mely visszaadja a méretet és dátumot. (A meta-adat file-ok olvasása természetesen nem engedélyezett.)
 

 

 

Név
[MFT rekord]
Leírás
$MFT
0
Master File Table
$MFTMIRR
1
Az MFT első 16 rekordjának másolata
$LOGFILE
2
Tranzakciós log file
$VOLUME
3
Tartalmazza a kötet nevét, idő bélyegét, és állapot flag-et
$ATTRDEF
4
Attribútum definíciók
.
5
A partíció főkönyvtára
$BITMAP
6
A partíció cluster térképet tartalmazza (használt - szabad)
$BOOT
7
A partíció boot rekordja
$BADCLUS
8
A partíció hibás cluster-einek listája
$QUOTA
9
A felhasználók lemez kvóta információját tartalmazza (Windows 2000+)
$UPCASE
10
A kisbetűs karaktereket a nagybetűs megfelelőjévé alakítja
 NTFS meta-adat file-ok

 

Forrás: Andrew S. Tanenbaum: Számítógép architektúrák

             Wikipédia

             Prog.hu

Médiapédia Patikapédia Ecopédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése