Már 1284 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Relatív hivatkozásnak hívunk egy hivatkozást akkor, ha
 • Saját gépen a hivatkozott fájl vagy könyvtár a teljes elérési utját ahhoz a ponthoz képest írjuk le, ahol épp "tartózkodunk". Például: ha a C: meghajtó Downloads nevű mappájában állunk, a friss/letoltott.txt a C:\ a meghajtó Downloads nevű mappájának friss nevű alkönyvtárában lévő letoltott.txt állományra hivatkozunk.
  Lehetőség van azon a könyvtáron kívül eső fájlra is hivatkozni, ahol tartózkodunk. Ezt a könyvtárból való kilépés parancsával tehetjük meg. Például ha a C: meghajtó Downloads nevű mappájában állunk, és a mehajtó gyökérkönyvtárában lévő letoltott.txt nevű fájlra akarunk hivatkozni, ezt a ../letoltott.txt hivatkozással tehetjük meg. (ahány könyvtárat akarunk kilépni, annyiszor kell beírni a "../" karaktersort).
 • Internetes oldalakon belül létrehozott relatív hivatkozások a következő paranccsal érhetők el:
  <a href="kepek/index.html">Ha  ide  kattintasz, a képeket találod!</a> (A már megnyitott oldal képek nevű mappájában lévő index.html állományt nyitja meg.)
 • A [HTMl]? leíró nyelvben a hivatkozás parancsa az "<a href=", az utána írt relatív hivatkozás a keresett címet (oldalt vagy alkönyvtárat) adja meg azon weboldalon, ahol a hivatkozás ki van adva. A parancs lezárására szolgáló ">" karakter után írt szöveg (lehet kép is) fog megjelenni a weboldalon, amire kattintva érhetjük el a hivatkozott tartalmat. A parancs zárótagja a "</a>" karakterlánc.
  Itt nem kell kiadni a http:// előtagot, mivel a kiinduló lap már be van töltve a böngészőbe, a böngésző ismeri a teljes címet, ezért ezt a rövid linket ki tudja egészíteni teljes címmé.
 • Lehetőségünk van megadni, hogy a hivatkozott oldal hol jelenjen meg. Ezt a hivatkozás után, a záró ">" karakter elé írt "target=" paraméterrel adhatjuk meg.
  Keretes (Frameset] oldal esetén annak a keretnek a nevét kell megadni, ahol a tartalmat meg akarjuk jeleníteni, illetve vannak előre definiált értékek is.
  • _blank - új ablakban nyílik
  • _top - a keretek fölött, teljes ablakban nyílik
  • _self - saját ablakában nyílik
  • _parent - a keret főablakában (szülőablak) nyílik

Az relatív hivatkozás előnye a [abszolút hivatkozással]? szemben, hogy bizonyos esetekben az oldal sokkal gyorsabban betöltődik, hiszen a webszervernek nem kell újra az egész címet megkeresni.

 

HirdetésMédiapédia Patikapédia Ecopédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése