Már 1285 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Relatív hivatkozásnak hívunk egy hivatkozást akkor, ha
 • Saját gépen a hivatkozott fájl vagy könyvtár a teljes elérési utját ahhoz a ponthoz képest írjuk le, ahol épp "tartózkodunk". Például: ha a C: meghajtó Downloads nevű mappájában állunk, a friss/letoltott.txt a C:\ a meghajtó Downloads nevű mappájának friss nevű alkönyvtárában lévő letoltott.txt állományra hivatkozunk.
  Lehetőség van azon a könyvtáron kívül eső fájlra is hivatkozni, ahol tartózkodunk. Ezt a könyvtárból való kilépés parancsával tehetjük meg. Például ha a C: meghajtó Downloads nevű mappájában állunk, és a mehajtó gyökérkönyvtárában lévő letoltott.txt nevű fájlra akarunk hivatkozni, ezt a ../letoltott.txt hivatkozással tehetjük meg. (ahány könyvtárat akarunk kilépni, annyiszor kell beírni a "../" karaktersort).
 • Internetes oldalakon belül létrehozott relatív hivatkozások a következő paranccsal érhetők el:
  <a href="kepek/index.html">Ha  ide  kattintasz, a képeket találod!</a> (A már megnyitott oldal képek nevű mappájában lévő index.html állományt nyitja meg.)
 • A [HTMl]? leíró nyelvben a hivatkozás parancsa az "<a href=", az utána írt relatív hivatkozás a keresett címet (oldalt vagy alkönyvtárat) adja meg azon weboldalon, ahol a hivatkozás ki van adva. A parancs lezárására szolgáló ">" karakter után írt szöveg (lehet kép is) fog megjelenni a weboldalon, amire kattintva érhetjük el a hivatkozott tartalmat. A parancs zárótagja a "</a>" karakterlánc.
  Itt nem kell kiadni a http:// előtagot, mivel a kiinduló lap már be van töltve a böngészőbe, a böngésző ismeri a teljes címet, ezért ezt a rövid linket ki tudja egészíteni teljes címmé.
 • Lehetőségünk van megadni, hogy a hivatkozott oldal hol jelenjen meg. Ezt a hivatkozás után, a záró ">" karakter elé írt "target=" paraméterrel adhatjuk meg.
  Keretes (Frameset] oldal esetén annak a keretnek a nevét kell megadni, ahol a tartalmat meg akarjuk jeleníteni, illetve vannak előre definiált értékek is.
  • _blank - új ablakban nyílik
  • _top - a keretek fölött, teljes ablakban nyílik
  • _self - saját ablakában nyílik
  • _parent - a keret főablakában (szülőablak) nyílik

Az relatív hivatkozás előnye a [abszolút hivatkozással]? szemben, hogy bizonyos esetekben az oldal sokkal gyorsabban betöltődik, hiszen a webszervernek nem kell újra az egész címet megkeresni.

 
Médiapédia Patikapédia Biciklopédia Jógapédia Webfazék
Mammutmail Pókerpédia
marketing-média tudástár egyészségügyi enciklopédia kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár online receptek nagy fájlok megosztása póker szabályok, stratégiák