Már 1285 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

Richard Matthew Stallman (RMS-ként is szokták emlegetni) az ingyenes és [nyílt forráskódú]? mozgalom, a GNU elindítója és a [Free Software Foundation]? alapítója. Progamíróként is elismert, és ő a GNU GPL licensz kitalálója, ami a copyleft szerzői jogtípusok előzménye volt.

 

1953-ban született Manhattenben. Gimnázium után az IBM-nél dolgozott, itt írta első programját. Ezzel párhuzamosan a Rockefeller University Biológia Tanszékén is dolgozott önkéntesként. Egyetemi tanulmányait a Harvardon végezte kitüntetéssel fizika szakon. Ekkor már a MIT AI Laborjában is dolgozik. Itt kezdte el PhD tanulmányait is, de a programozás kedvéért abbahagyja. Ekkor már meggyőződése, hogy a szoftvereket ingyenessé kell tenni, sőt a felhasználónak arra is lehetősége kell legyen, hogy a forráskódot megváltoztassa a hatékonyabb használat érdekében. 1984-ben felmond a MIT-nél és az 1983-ban megalapított GNU Projektnél kezd dolgozni.

Az 1990-es évek közepétől Stallman ideje jó részét a szabad és nyílt szoftverek melletti kampánybeszédekkel tölti, illetve a copyright (szerzői jog) törvények elleni felszólalásokkal. 2009 márciusában Budapesten is tartott előadásokat. Szabad idejében a GNU projekt keretében programoz. Állandó állása nincs, a beszédekért, előadásokért kapott pénzből tartja el magát. Számtalan cikk és könyv szerzője, munkásságáért több nemzetközi díjat és elismerést kapott.


A szócikkhez társított címkék:
személyek
HirdetésMédiapédia Patikapédia Ecopédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése