Már 1285 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A tálca nem más, mint a Microsoft Windows operációs rendszerben képernyő általában alsó részén végigfutó sáv, amely tartalmazza a [Start menü]?t, az éppen futó alkalmazásokat szimbolizáló gombokat, és az órát. Ezen kívül számos ikon is elhelyezkedhet rajta. Célszerű a hangerő ikon, illetve egyéb más fontos ikonok tálcára helyezése is.
A tálcát többféle megjelenítési módban is használhatjuk, de leggyakoribb az, amikor folyamatosan látszik a képernyőn.

  • Ha a tálcát automatikus elrejtésűre állítjuk, úgy az csak akkor jelenik meg, ha az egeret a képernyő tálca helyéhez húzzuk.
  • Ha engedélyezzük a gyorsindítást, akkor a tálcán megjelenő kis ikonok segítségével praktikus alkalmazásokat indíthatunk, vagy éppen visszatérhetünk az asztalfelületre a megfelelő ikonra való kattintással.
  • Lehetőség van a tálca zárolására. Ilyenkor a tálca, és a rajta lévő eszköztárak nem mozgathatók és nem méretezhetők át.
  • Adott esetben a tálcán megjelenhet egy rejtett ikonok megjelenítésére szolgáló gomb is, melyre ha rákattintunk, a ritkábban használt, egyébként nem látszódó ikonok is láthatóvá válnak.
  • A tálca közepén a futó alkalmazások nevei jelennek meg. Több program futtatása esetén azonban egy gomb több alkalmazás megjelenítésére is hivatott (hasonló gombok csoportosítása). Ilyen esetekben annak jobb sarkában egy kis háromszög jelenik meg. A gombra kattintva listát kapunk, melyben menüpontszerűen, az azonos funkciójú alkalmazások közül van lehetőségünk választani.

 

A Start menü és a tálca megjelenítése, működésének beállítása a tálcán való jobb egérgombbal előhívható helyi menü Tulajdonságok menüpontjánál állíthatók be.
Médiapédia Patikapédia Biciklopédia Jógapédia Webfazék
Mammutmail Pókerpédia
marketing-média tudástár egyészségügyi enciklopédia kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár online receptek nagy fájlok megosztása póker szabályok, stratégiák