Már 1285 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Tintasugaras nyomtató

 

 

 

Manapság otthoni használatra a tintasugaras nyomtató a legelterjedtebb.

 

 

A mozgatható [nyomtatófej]?ben [tintapatron]? található. Vízszintesen halad végig a nyomtatható felületen, miközben tintát permetez ki fúvókáiból. A kinyomtatott dokumentum minőségét a kipermetezett pontok sűrűsége és mérete határozza meg.

 

 

A pontok méretét pont per hüvelykben adjuk meg (dots per inch, röviden dpi). Ez azt mondja meg nekünk, hogy 2,54 cm-es papírra (1 hüvelyknyi), hány pont van nyomtatva. A tintasugaras nyomtatók esetében ez az érték kb. 300 dpi, de már létezik akár 600 dpi felbontás is.

 

 

Az adat, amit nyomtatni szeretnénk, a nyomtató memóriában tárolódik, míg ki nem nyomtatjuk. Tintasugaras nyomtatók esetében ez 512kB - 4Mb közötti érték lehet. A nyomtató memóriájának nagysága a minőségen ugyan nem változtat, viszont a nyomtatás alatti gyorsaságon igen.

 


A festékcseppek képzésének változatai:

  • Piezoelekromos
  • Hővezérlésű (bubblejet)
  • Hőelven működő (thermal inkjet)


A piezoelektromos nyomtatókban egy speciális kristály van a tintapatron mellett. Amikor feszültséget kapcsolnak a kristályra, enyhén deformálódik, és egy tintacseppet présel ki a fúvókán. Minél nagyobb a feszültség, annál nagyobb a festékcsepp, így egy szoftver szabályozhatja a csepp méretét.A hővezérlésű nyomtatókat általában festékbuborékos nyomtatóknak (bubblejet) nevezik. Ezekben egy kis ellenállás van minden fúvókában. Amikor az ellenállásra feszültséget kapcsolnak, nagyon gyorsan felhevül, és a vele érintkező festéket a forráspontig melegíti. A festék elpárolog, és egy gázbuborékot képez. A gázbuborék térfogata nagyobb, mint a tintáé, amelyből létrejött, így nyomás keletkezik a fúvókában. A tinta csak egyetlen helyre mehet: a fúvókán keresztül, a papírra. A fúvókát ezután lehűtik, és a keletkező vákuum egy újabb tintacseppet szív be a tintapatronból. A nyomtató sebességét az határozza meg, hogy a fűtés/hűtés ciklus milyen gyorsan ismételhető. Minden csepp azonos méretű, és általában kisebb, mint amilyet a piezoelektromos nyomtatók előállítanak.

 

 

Thermal inkjet (hőelven működő) technológiánál már nem [mechanikus]?, hanem [termikus]? úton juttatják a tintát a papírra. Az előkamrába juttatott tintát egy ellenállás segítségével több 100 Celsius fokra melegítik fel. Ekkor a tintacsepp robbanásszerűen kitágul, és kilökődik a papír felületére.


A tintasugaras nyomtatók előnyei:

  • alacsony készülékár
  • halk, jó minőségű nyomtatás
  • színes, grafikus nyomtatás
     

                                           

            Tintasugaras nyomató + tintapatronok és mechanika

 

 

 


A szócikkhez társított címkék:
nyomtató , periféria
HirdetésMédiapédia Patikapédia Ecopédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése