Már 1284 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

Universal Serial Bus, egy csatlakozó típus, mára az egyik legelterjedtebbnek tekinthető a számítástechnikában. A csatlakozó a host számítógépet köti össze a perifériával, mint pl. a nyomtató, billentyűzet, scanner, egér, külső tároló, stb. Az USB lényege a nevében is megvan, azaz univerzális.

Az USB kifejlesztése 1994-ben kezdődött. Ebben az időben az egyre gyorsabban terjedő PC-k számos, addig nem ismert problémát vetettek fel. Az egyik ilyen az volt, hogy az egyre több periféria jött létre, ezek csatlakoztatása és az egyre több típusú csatoló aljzat, igen bonyolultá és nem utolsósorban költségessé tette a programok és driverek fejlesztését.

Hét cég, az IBM, a Microsoft, a Compaq, a NEC, a DEC, a Nortel és az Intel állt össze, hogy egy egyszerűen kezelhető, sokoldalú csatlakozót hozzanak létre. Az USB 1.0 szabványt 1996-ban fektették le, de az első széles körben is használt változat az 1.1 verzió 1998-ban jelent meg. Ez maximum 12 Mbit/s adatátviteli sebességre volt képes. A sokkal gyorsabb 2.0 verzió 2001 végén mutatkozott be, amely csaknem negyvenszeresére emelte az adatátvitel sebességét, 480 Mbit/s-re.

Az eddigi utolsó verzió, a 3.0, 2008 augusztusában került véglegesítésre, ennek sebessége az előző tízszeresére, 4.800 Mbit/s-re emelkedett.

Az USB csatlakozó mára oly elterjedté és sokoldalúvá vált, hogy pl. az Európai Bizottság, a gyártókkal egyetértésben, olyan határozatot hozott, hogy a 2010-es gyártási évtől a mobiltelefonoknak rendelkezniük kell olyan micro-USB csatolóval, amely lehetővé teszi a készülékek töltését, így tulajdonképpen szabványosította a telefonok töltőcsatlakozóját.

HirdetésMédiapédia Patikapédia Ecopédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése