Már 1285 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Vírus
Verzió: 4  
Változtatta: Xenia
Változtatás dátuma: 2009-07-27 17:51:39
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

A számítógépes vírus egy olyan program, amely képes másolatot készíteni saját magáról és megfertőzni egy számítógépet a tulajdonosa beleegyezése és tudta nélkül. A vírus nem egyenlő a rosszindulatú szoftverekkel (malware), csupán annak egy mára már egyre kevésbé alkalmazott változata. Egyre inkább a különféle férgek és más rosszindulatú szoftverek (pl. trójai) használata a jellemző, mivel ezek sokkal hatékonyabbak a korábbi vírusoknál.
A vírus nemcsak egy adott számítógépet képes megfertőzni és tönkretenni, hanem hálózaton más gépekhez is eljuthat. Az újabb [web]es szolgáltatások közül hatékonyan használják ki az [e-mail]t, a [chat]et vagy a fájlmegosztó rendszereket.
[Operációs rendszer]ektől függ, hogy hol milyen vírusok jelenhetnek. Mindig is a Microsoft rendszerei, a különféle Windows-generációk voltak a legsérülékenyebbek, ezt a vírusírók ki is használták. A Unix-alapú rendszerek stabilabbak, éppen ezért ebből a szempontból sokkal megbízhatóbbak, mint a Microsoft termékei. Mivel a Windows még ma is a világ lehasználtabb operációs rendszere, a [vírusvédelem]re egész üzletág épült, amely különféle antivírus szoftvereket kínál a felhasználónak.

Médiapédia Patikapédia Ecopédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése