Már 1284 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az XO-1 az OLPC alapítvány által előállított „100 dolláros laptop” neve, amelynek célja az, hogy a fejlődő országok gyerekei is felzárkózhassanak, és csökkentsék a digitális szakadékot.

A gépet a tajváni Quanta Computer cég rakja össze: merevlemez helyett flash memóriát használ, a Red Hat Linux egyik változata fut rajta, vezetéknélküli kártya is van benne, amelynek hatósugara jóval nagyobb a szokásosnál. Van benne mikrofon, kamera. Akkumulátorát napenergiával, vagy emberi erővel (kurblizással) is fel lehet tölteni, energia fogyasztását egyébként is igyekeztek minimalizálni.

A gépet lopásvédővel is ellátták, bizonyos időközönként egy szerver ellenőrzi.

Az újabb gépeken már a Microsoft Windows XP egy változata is elérhető lesz, annak ellenére, hogy a projekt fejlesztői kezdetben kizárólag ingyenes és [nyílt forráskódú]? szoftvereket akartak a gépre telepíteni (Steve Jobs ingyenesen felajánlotta a Mac OS X operációs rendszert, de ezzel az indokkal elutasították).

Az OLPC XO-2 bevezetését 2010-re tervezik, hatékonyabbá és olcsóbbá teszik, ezt már 75 dollárért kínálnák.


A szócikkhez társított címkék:
hordozható eszközök , laptop
HirdetésMédiapédia Patikapédia Ecopédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése