Már 1285 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

A YouTube-ot a legtöbben arra használjuk, hogy filmeket és videókat nézzünk, ám a világ legnagyobb videogyűjteménye soha nem jöhetett volna létre, ha nem lenne, aki fel is tölt anyagokat. Ha szeretnénk mi is csatlakozni e népes táborhoz, egyszerűen megtehetjük ezt.

Az első lépés az, hogy létre kell hoznunk egy hozzáférést, azaz accountot a YouTube-on. E nélkül nem tudunk feltölteni. Írjuk be a böngészőnkbe, hogy www.youtube.com, majd a megjelenő oldal tetején találunk egy Sign Up linket.

Kattintsunk rá, majd töltsük ki a felbukkanó űrlapot. Az e-mail címen kívül egy felhasználói nevet és egy jelszót kell megadnunk, irányítószámot, országot, nemet, születési dátumot és a végén a lassan mindenütt megszokott ellenőrző kódot, amivel igazoljuk, hogy valódi emberek és nem robotok vagyunk.

Ha ezzel elkészültünk, csak egy újabb kattintás a Sign Up gombra, és máris várhatjuk megadott postafiókunkba az ellenőrző e-mailt. Ezzel nincs is más teendőnk, mint rákattintani a Confirm your email address linkre a levélben. Ezzel rögtön a be is jelentkeztünk a YouTube oldalára.

Az oldal tetején találunk egy Account linket, erre kattintva eljutunk a beállításokhoz, ahol kedvünk szerint testre szabhatjuk a hozzáférésünket. Ez meglehetősen magától értetődő, úgyhogy most ezzel nem kívánunk bővebben foglalkozni. Itt találjuk a Video, Favorites, & Playlists linket a Manage My Videos menüpontban. Ha erre rákattintunk, akkor láthatjuk az eddig feltöltött videóinkat(egyelőre 0), illetve itt tölthetünk fel újabbakat, az Upload a Video gombbal.

Nem fontos azonban erre menni, hiszen ha be vagyunk jelentkezve, akkor a főoldalon is találhatunk egy Upload gombot, amelyre rákattintva rögtön a videofeltöltésnél találjuk magunkat. Az első rész a videónk adatai, ahol az alapvető adatokat adhatjuk meg.

Title: itt adhatunk címet videónknak, lehetőleg rövidet, de foglalja össze, miről is szól a film.

Description: itt ismertetőt írhatunk a videóról. Itt jegyeznénk meg, hogy nem feltétlenül kell ezeket angolul megadni, de ha fontos nekünk, hogy minél több ember lássa, akkor ajánlott.

Video Category: mivel a YouTube kategóriákba sorolja a filmeket, a miénknek is meg kell adni a megfelelő kategóriát.

Tags: itt a videóra legjobban jellemző cimké(ke)t (taget) adhatjuk meg.

Broadcast Options: a Choose options linkre kattintva választhatunk, hogy a feltöltött videót a világon bárki megnézhesse (Public), vagy csak azok, akiknek ezt engedélyezzük (Private). Persze ez utóbbinál szintén csak regisztrált felhasználókról lehet szó, tehát nem írhatjuk be, hogy „Mari néni a szomszédból”.

Date and Map Options: ha egy úti filmet töltünk fel és fontos a készítés helye, akkor itt jelölhetjük meg a Google Maps-on, hogy hol készült a film, illetve megadhatjuk a készítés pontos dátumát is.

 

Sharing Options: itt a Choose Options lehetőségnél jelölhetjük be, hogy engedélyezzük-e a hozzászólások írását a videóhoz, a más oldalakra történő beillesztést, illetve az osztályzást stb.

Ha mindent kitöltöttünk, kattintsunk az Upload a video gombra.

Itt egy viszonylag szokványos fájlfeltöltő űrlap jelenik meg, ahol a Choose File gombra kattintva válasszuk ki a gépünkön a feltöltendő videofájlt, majd válasszuk az Upload Video gombot.

Ekkor megkezdődik a feltöltés és a konvertálás, a YouTube ugyanis a neki megfelelő formátumra alakítja a videót. Korábban ez sok esetben némi minőségromláshoz vezet, de ma már hibátlan minőségben játssza le az akár 1080p minőségű HD videókat is. Szintén korábbi állapot volt a 10 perces, ill. 1 GB-os limit is, mára azonban ez 20 percre növekedett, a fájlméretre pedig 2 GB a korlát, azonban az 1GB-nál nagyobb fájlokat egy speciális Java segédprogrammal tudjuk feltölteni. Ugyanezt a programot használhatjuk egyébként akkor is, ha egyszerre több fájlt szeretnénk feltölteni, a maximális méret így 20 GB lehet.

Ha a feltöltés sikeres volt, egy üzenetet kapunk és rögtön hozzájutunk az Embed, azaz beágyazás linkhez is, amelynek a segítségével a saját honlapunkba is beilleszthetjük a feltöltött videót.

Az Account/Videos, Favorites, & Playlist oldalon rögtön látjuk is, hogy a feltöltés sikeres volt-e.

Az igazsághoz viszont hozzátartozik, hogy ilyenkor még nem tudjuk rögtön megnézni a videót, mivel a végleges feldolgozás még körülbelül 10-20 percig eltart. Körülbelül fél óra múlva azonban már nyugodtan küldhetjük a linket ismerőseinknek. Ugyanitt egyébként át is szerkeszthetjük a videónk adatait, az Edit Video Info gombra kattintva. Ha pedig meggondoltuk magunkat és szeretnék törölni a videót, a Remove Video gombra kattintva egy mozdulattal megtehetjük ezt is.

A videók megosztása. Minden video alatt megtalálható a Like gomb, amelynek segítségével, alapértelmezésben a Facebookon, megoszthatjuk a nekünk tetsző videót. Választhatunk azonban más közösségi oldalt is, csak tőlünk függ melyiket preferáljuk.

Zárszóként pedig annyit, hogy körülbelül fél éve ezek az utasítások, ill. a komplett YouTube oldal magyar nyelven is elérhető, a komplett FAQ és Súgó szekcióval, így még inkább megkönnyítve számunkra a szolgáltatás használatát.


A szócikkhez társított címkék:
feltöltés , google , videó , youtube
HirdetésMédiapédia Patikapédia Ecopédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése