Már 1285 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Compact Disc Read Only Memory

Csak olvasható memória, mely kompakt lemezen (CD) [optikai]? úton tárolt adatokat, programokat, [dokumentum]?okat tartalmaz.
Kapacitása 650 vagy 700 MB,
 
Fizikai méretei:
  • Átmérő: 120 mm
  • Vastagság: 1,2mm
Az adatokat a polikarbonát hordozó alatt elhelyezkedő filmszerű festékrétegbe préselt, vagy lézerdiódával égetett kráterek (pit) és érintetlen részek (land) elhelyezkedéséből olvassuk ki az adatokat.
Az olvasásra használt lézerfény visszaverődésének intenzitásából, illetve annak változásából dönthető el, hogy az adott bit a kettes számrendszer szerinti 1, vagy 0 értékű. 
A visszaverődő fényerősség hirtelen változása (pit-land vagy land-pit) jelenti az 1-et, a változatlanság (pit-pit, vagy land-land) a 0-át.
 
Készülhet
  • Préseléssel: gyárilag nagy sorozatban készített lemezek (például műsoros audió CD, szoftverlemez). Az adathordozó rétegbe a jeleket sablonnal préselik (CD-ROM).
  • Égetéssel: általában otthoni (asztali, vagy számítógépes) CD- vagy DVD-íróval készíthető. Az adathordozó rétegbe lézerrel égetik a jeleket ([CD-R]?, [CD-RW]?).


A szócikkhez társított címkék:
hardverMédiapédia Patikapédia Biciklopédia Jógapédia Webfazék
Mammutmail Pókerpédia
marketing-média tudástár egyészségügyi enciklopédia kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár online receptek nagy fájlok megosztása póker szabályok, stratégiák