Már 1285 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


(Cyan, Magenta, Yellow, and blacK)

Színmód ([színtér]?) megjelölése programokban, mely a nyomtatásban használatos négyszínnyomást jelenti, neve az alkotó alapszínek angol nevéből származik.

  • Cyan - cián, vagy türkiz
  • Magenta - bíbor vagy lila
  • Yellow - sárga
  • Black - fekete

Minden [színtér]? meghatározott színtartmánnyal rendelkezik,  a teljes spektrum összes lehetséges színárnyalatát egyik sem képes önállóan megjeleníteni.

 számítógépes bemeneti és megjelenítő eszközök (monitorok, [digitális fényképezőgép]?ek, szkennerek) az úgynevezett RGB (additív összeadásos) színkeverési, míg a kimeneti eszközök ˙nyomtató, nyomdaipar) a CMYK (szubszaktrív kivonásos) színkeverési eljárást alkalmazzák.

Ennek következtében fordulhat elő, hogy a monitoron megjelenített képhez képest nyomtatáskor más eredményt kapunk, ezért aki "színhelyesen" kívánja képeit kinyomtatni, először a monitor kalibrálását kell elvégeznie.

A CMYK színmódban készült képek a nyomdai elvárásoknak megfelelően a 4 (úgynevezett színcsatornákra) alapszínükre bontva kerülnek tárolásra (a képen látható módon), nyomtatáskor az alapszíneket egyenként, egymás után nyomtatják a nyomtatni kívánt felületre.

A CMYK színterek kevesebb színárnyalatot tartalmaznak, mint az RGB színmódok, általában kevésbé élénk színeket eredményezve.

 
Médiapédia Patikapédia Biciklopédia Jógapédia Webfazék
Mammutmail Pókerpédia
marketing-média tudástár egyészségügyi enciklopédia kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár online receptek nagy fájlok megosztása póker szabályok, stratégiák