Már 1284 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


(Cyan, Magenta, Yellow, and blacK)

Színmód ([színtér]?) megjelölése programokban, mely a nyomtatásban használatos négyszínnyomást jelenti, neve az alkotó alapszínek angol nevéből származik.

  • Cyan - cián, vagy türkiz
  • Magenta - bíbor vagy lila
  • Yellow - sárga
  • Black - fekete

Minden [színtér]? meghatározott színtartmánnyal rendelkezik,  a teljes spektrum összes lehetséges színárnyalatát egyik sem képes önállóan megjeleníteni.

 számítógépes bemeneti és megjelenítő eszközök (monitorok, [digitális fényképezőgép]?ek, szkennerek) az úgynevezett RGB (additív összeadásos) színkeverési, míg a kimeneti eszközök ˙nyomtató, nyomdaipar) a CMYK (szubszaktrív kivonásos) színkeverési eljárást alkalmazzák.

Ennek következtében fordulhat elő, hogy a monitoron megjelenített képhez képest nyomtatáskor más eredményt kapunk, ezért aki "színhelyesen" kívánja képeit kinyomtatni, először a monitor kalibrálását kell elvégeznie.

A CMYK színmódban készült képek a nyomdai elvárásoknak megfelelően a 4 (úgynevezett színcsatornákra) alapszínükre bontva kerülnek tárolásra (a képen látható módon), nyomtatáskor az alapszíneket egyenként, egymás után nyomtatják a nyomtatni kívánt felületre.

A CMYK színterek kevesebb színárnyalatot tartalmaznak, mint az RGB színmódok, általában kevésbé élénk színeket eredményezve.

 

HirdetésMédiapédia Patikapédia Ecopédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése