Már 1284 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A digitális írástudás a különféle technológiák ismeretét és használatát jelenti. Magában foglalja a számítógépkezelést, az interneten való eligazodás képességét, a PDÁ-k és okostelefonok használatát, illetve más digitális eszközök ismeretét. Ma már elengedhetetlennek tűnik, hogy mindenki minél inkább elsajátítsa a digitális eszközök és lehetőségek kezelését, mert a munkapiac, az oktatás egyre inkább ezekre épít. Akik nem tudnak felzárkózni, azok menthetetlenül lemaradnak, és számos lehetőségről nem értesülnek és nem tudnak élni ezekkel. Továbbá a közigazgatás számos területe digitalizálódik: a különféle bevallások, dokumentumok egyre nagyobb része csak számítógépen kitölthető és elektronikusan beküldhető. Éppen ezért ma már a digitális diszkrimináció is fontos és megkerülhetetlen kérdéssé vált: igazságos-e, hogy a gazdaságilag kevésbé fejlett közösségek a digitális írástudás területén is folyamatosan hátrányban legyenek, mivel nem engedhetik meg maguknak a technológiai és infrastruktutális beruházásokat? Néhány nonprofit alapítvány éppen azt a célt tűzte ki magának, hogy a digitális szakadék felszámolását segítse: ingyen vagy nagyon olcsón visznek számítógépeket, infrastruktúrát és internetet hátrányos helyzetű vidékekre. Magyarországon ilyen kezdeményezés a Wifi-falu mozgalom.

A digitális írástudás az interneten segít a felhasználóknak abban is, hogy a különféle veszélyeket elkerüljék: ilyenek a jelszó lopás, az adathalászat, a spamek komolyan vétele és a hoaxok hiszékeny kezelése. 


HirdetésMédiapédia Patikapédia Ecopédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése