Már 1285 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az egér vagy a mouse a számítógéphez csatlakoztatható perifériák egyike. Segítségével a gép asztalán kattinthatunk ikonokra, illetve különféle műveleteket hajhatunk végre a segítségével. Először az Apple használta, aztán széles körben elterjedtté vált a használata, ma már a grafikus felületű operációs rendszerek használata elképzelhetetlen lenne nélküle. Nevét a kisállatot utánzó formájáról és színéről kapta.

Az egér általában egy fém vagy műanyag dobozból, egy kis golyóból (mely az egér mozgatása során elfordulásával 2 optikai elmozdulásérzékelőt forgat), egy vagy több gombból és egy zsinegből (vagy vezetéknélküli adó/vevőből) áll.

A manapság elterjedt egerek nem a fent említett úgynevezett "golyós" elven, hanem optikai elmozdulásérzékelővel működnek, ezzel kizárva a mechanikai meghibásodásokat, javítva az egér pontosságát, használhatóságát.

Az egér működését a képernyő a kurzor jelzi, ami általában egy kis nyilacska. Az egér működése függ attól a felülettől is, amelyen használják, ezért sokan alátétet (mousepad) használnak a zavartalan működés érdekében.

A notebookok és laptopok esetében az egeret a beépített [touchpad]? , vagy beépített hanyattegér (trackball) helyettesíti, de ezekhez a gépekhez is csatlakoztathatunk külső egeret is.A szócikkhez társított címkék:
periféria
HirdetésMédiapédia Patikapédia Ecopédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése