Már 1284 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

Az Internet számítógépes hálózatok olyan rendszere, amely csomagküldéssel továbbítja az adatokat a TCP/IP szabványt használva. Tulajdonképpen az Internet nem más, mint a számítógépes hálózatok szuperhálózata, mivel millió magán-, intézményi, közoktatási és hivatalos hálózatot kapcsol össze.

 

Az Internet információkat továbbít, amelyek lehetnek e-mail üzenetek, származhatnak fájl továbbításból, fájl megosztásból, online játékból vagy a web (World Wide Web) állományaiból. Az Internet és a WWW fogalmát gyakran összekeverik és szinonimaként használják, pedig az első egy kommunikációs rendszer, míg a második ezen a rendszeren keresztül továbbított szolgáltatás.

 

Az Internet elődjét, az Arpanetet az Egyesült Államokban hozták létre a hatvanas években.

A létrehozója az USA DARPA (Defense Advanced Projects Agency, azaz a Fejlett Védelmi kutatások projektjeinek Ügynöksége) volt. A fejlesztés célja az volt, hogy olyan hálózatot hozzanak létre, amely egy esetleges atomcsapást követően is működőképes maradhat. A megoldás az ún. decentralizált hálózat volt, ahol is a végpontok egyenrangúak, és bármelyik tudja működtetni a hálózatot. A fejlesztésbe hamarosan bevonták az egyetemeket és egyéb kutatási cégeket is, így az ARPANET indulásakor négy végpontot kötött össze; Az UCLA alkalmazott tudományok tanszékét, az UC Santa Barbara Culler-Fried matematikai intézetét, az Utah-i egyetem grafikai intézetét és az SRI International nevű kutatócéget. Az adattovábbításra használt protokoll, az NCP, a TCP/IP elődjének is tekinthető. Az évek során egyre több egyetem és kutatóintézet csatlakozott a hálózathoz, mígnem az ARPANET-et 1975-ben teljesen működőképesnek nyilvánították.

 

Az első nemzetközi hálózat 1978-ban kezdett el működni Anglia és az USA különféle intézményei között. Ehhez csatlakozott 1981-ben Ausztrália, Kanada és Hong Kong.

Maga az Internet elnevezés akkor jelenik meg, amikor 1974-ben két amerikai tudós közzéteszi a TCP/IP protokollról szóló kutatásait. Az új szabványt 1983-ban vezetik be, ezután már csak ezt használják. Még ebben az évben a hadsereg a saját végpontjait leválasztva létrehozza a saját hálózatát MILNET néven.

 

Az első email szolgáltatás 1989-ben indul el az USA-ban, és ugyanebben az évben megjelenik a piacon az első három ISP (internetszolgáltató) is. Az Internet gyorsan terjed, ám az igazi áttörést a HTTP protokoll és az ehhez kapcsolódó HTML nyelv feltalálása jelentette, amelyet Tim Berners-Lee fejleszt ki 1989-ben. Ezek a fejlesztések tették lehetővé az átlagos felhasználók számára is a könnyű és egyszerű használatot.

 

A fejlődés méreteit jól mutatja, hogy a statisztikák szerint az Internet az 1990-es évek során évi 100%-os növekedést produkált. A felmérések szerint 2008 márciusában 1,407 milliárd Internet felhasználó volt, míg 2009 végére ez a szám 1,852 milliárdra, míg mára (2011) több mint 2 milliárdra nőtt.

 


A szócikkhez társított címkék:
gazdaság , internet , média

A szócikk alá tartozó bejegyzések:

HirdetésMédiapédia Patikapédia Ecopédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése