Már 1285 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Joystick

Joystick magyar megfelelője botkormány. Előszeretettel használjuk számítógépes játékokban a kurzor mozgatására.

 


Beviteli [periféria]?, amelynél egy rögzített alapon helyezkedik el egy mozgatható, függőleges tengelyen forgatható rúd. Már a Windows elterjedése előtt is használták, de akkor még nem volt ennyire népszerű. Csak 4 irányú érzékelővel rendelkezett, előre-hátra –jobbra-balra lehetett mozgatni. A botkormány továbbította az általa vezérelt eszköznek a rúd szögét, pontos állását.  

 


Később próbáltak bővíteni a 4 érzékelős megoldáson úgy, hogy az egyre nagyobb döntéshez egyre nagyobb erő kellett. Erővisszahatós modellekben (”Force Feedback”), repülő-űrhajó szimulátor játékokban alkalmazták. Az egyre fejlettebb joystickok (lásd lenti kép) élethűbbé teszik a játék szimulátorban való tartózkodást.

 


0 és 1 bittel [kód]?olták a [kapcsoló]?k helyzetét. 0 volt felengedett, 1 lenyomott helyzetben.

 


Főleg játékprogramokban használták, de sok repülőgépnek is egyik irányító eszköze. Toronydaruk, teherautók irányításánál, távműködtetésű kamerák kezelésénél is használjuk. Miniatűr változataik megtalálhatóak egyes mobiltelefonokon is.
 

 

 

 

 

 


A szócikkhez társított címkék:
periféria , számítógép , számítógépes játékMédiapédia Patikapédia Biciklopédia Jógapédia Webfazék
Mammutmail Pókerpédia
marketing-média tudástár egyészségügyi enciklopédia kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár online receptek nagy fájlok megosztása póker szabályok, stratégiák