Már 1285 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A kernel vagy a rendszermag egy operációs rendszer legfontosabb része, az a mag, amely az összes alapszolgáltatást biztosítja a rendszer számára.

A kernelt a héjjal (shell) szokás szembeállítani, amely viszont az operációs rendszernek a külső része, amellyel a felhasználó közvetlenül találkozik. A két fogalmat a UNIX-szerű rendszerek kapcsán használják leginkább, a Microsoft Windows kapcsán például sose esik szó róla.

A rendszermag a legalapvetőbb kimeneti-bemeneti és az IPC funkciókat irányítja. A számítógép elindításakor a kernel az operációs rendszer legelső elemeként indul el. Nem szabad összekeverni a BIOS-szal, amely nem az operációs rendszer része.

Általában a kernelek operációs rendszerekhez kapcsolódnak, van viszont néhány olyan fejlesztés is, amelyek bármely rendszerben felhasználhatóak. Ilyen például a Mach kernel, amelyet az Apple szervergépein használ. 
Médiapédia Patikapédia Biciklopédia Jógapédia Webfazék
Mammutmail Pókerpédia
marketing-média tudástár egyészségügyi enciklopédia kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár online receptek nagy fájlok megosztása póker szabályok, stratégiák