Már 1285 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Lézertechnológián alapuló nyomtató, mely jelenleg az egyik legjobb minőségű nyomatot képes előállítani.

Egyszerre 1 egész oldalt nyomtat ellentétben a [mátrix]?, vagy tűs, valamint a tintasugaras nyomtatóval.
 
Előnyei:
  • Rendkívül gyors nyomtatás
  • Kiváló nyomtatási minőség
  • Relatív alacsony nyomatár
 
Működése:
Hasonló a [fénymásoló]?kéhoz.
Egyik fő alkotóeleme, a fényérzékeny szeléndob, melyet a készülék a dob lassú forgása alatt egy nagyfeszültségű vezeték (úgynevezett korona vezeték) segítségével pozitív töltéssel lát el.
Eközben egy kicsiny lézersugár a dob felszínének bizonyos részeire negatív töltésű képet rajzol. Ez a kép a nyomtatandó karakterek, vagy kép elektrosztatikus rajzolata. Amint ez a kép elkészül, a nyomtató a dob negatív töltéssel kisütött részeit pozitív töltésű festékkel vonja be.
A papír olyan negatív töltést kap az úgynevezett transzfer korona vezetéktől, ami erősebb a dob negatív töltésű részeinél, így az ott lévő feltékpontok a dobon végighaladó papírra tapadnak.
Ezt követően a papír egy forró hengerpáron halad keresztül, ami megolvasztja festéket, ami befolyik a papír rostjai közé, és ott megszilárdul.
Mindezek után egy leválasztó lapát megtisztítja a dobot a maradék festéktől.
 
Színes lézernyomtatók:
Működésük alapvetően a mono nyomtatókéval felel meg annyi különbséggel, hogy az azoknál ismertetett folyamatot négyszer, a négy alapszínnek megfelelően hajtják végre.
Ennek kivitelezésére több eljárás ismert. 
  • Ugyanazon hengert használva a négy színt (CMYK) egymás után viszi fel olyan módon, hogy a papír a teljes utat négyszer teszi meg
  • Egy lemezre egy lépésben viszi fel a négy színt, onnan kerül a papírra
  • Minden színnek külön nyomtatóegysége van külön dobbal, külön lézerszerkezettel és festékrendszerrel, a papír minden dobfejen keresztülmegy (Ez a legdrágább megoldás)
 Honnan nyomtathatunk?
  • A számítógép és a nyomtató közötti kommunikációra a [PLC]? és a PostScript oldalleíró programnyelvek segítségével kerül sor.
  • Egyre elterjedtebbek az olyan nyomtatók, melyek számítógép segítsége nélkül, [fényképezőgép]?ről, vagy annak [memóriakártyá]?járól is képesek nyomtatni.

HirdetésMédiapédia Patikapédia Ecopédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése