Már 1284 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Mark Elliot Zuckerberg 1984. május 14-én született a New York állam béli White Plains-ben, de Dobbs Ferryben nőtt fel. Mark ZuckerbergProgramozó, a Facebook megálmodója és létrehozója. A Facebook 24%-os tulajdonosa, dollármilliárdos. A céget iskolatársaival közösen hozta létre: Dustin Moskovitz, Eduardo Saverin, Chris Hughes.


2010-ben az év emberének választották.


Édesapja Edward Zuckerberg, fogorvos. Édesanyja pszichiáter. Három testvére van: Randi, Donna, Arielle.


2012. május 19-én feleségül vette Priscilla Chant.


Már gyerekkorában megmutatkozott a számítógépek iránti érdeklődése. Írt egy programot édesapjának, ami lehetővé tette a fogászat és a lakásuk közötti számítógépes kommunikációt. A korához képest is kimagaslóan tehetséges volt a programozás terén. Ezt David Newman is elismerte, aki abban az időben külön foglalkozott vele.

 

Tanulmányai, pályafutása:
A Mercy College-ban kezdte magát tovább képezni és videojátékok fejlesztésével foglalkozott.
New Hampsire-ben a Philip Exeter Academy-n folytatta tanulmányait, ahol latint is tanult. Diplomáját végül irodalomból szerezte.
Még a középiskolában létrehozott egy Szinapszis (Synapse Media Player) nevű zenelejátszót, ami képes volt vizsgálni a felhasználók szokásait. Ez volt a Pandora elődje. Ezt elküldte a Slashdothoz és hármasra (ötös listán) értékelték a PC magazintól. A Microsoft és az AOL is megpróbálta értékesíteni a programot és alkalmazni Zuckerberget, de inkább beiratkozott a Harvard Egyetemre 2002-ben. Itt csatlakozott az Alpha Epsilon Pi szövetséghez. Híres volt arról, hogy hőskölteményeket (pl. Iliasz) szavalt.


Itt kezdődött a Facebook sztori is. A Facebook előde egy harvardi dolognak indult 2002-ben, de végül kiterjesztették más Harvardhoz kötődő iskolákba is, mint pl. a Stanford, Dartmouth, Columbia, New York University, Cornell, Brown, vagy a Yale.
Dustin Mostovizcal és néhány barátjával együtt Kaliforniába, Palo Altoba költözött, ahol kibéreltek egy lakást, melyet irodának használtak. Találkozott Peter Thiellel, aki befektetett a cégbe. Első rendes irodájukba 2004 nyarán költöztek.


A Facebook indulása után 2004 februárjában még egy egyetemi körökhöz tartozó oldalt is felraktak a netre i2hub néven. Ennek fókuszában a peer-to-peer filemegosztás volt. A fejlesztője Wayne Chang volt. Ennek reagálására Zuckerberg , Andrew McCollum, Adam D’Angelo és Sean Parker 2004 augusztusában bejelentette az i2hub riválisát a Wirehog-ot. Az volt az előfutára a Facebook Platform alkalmazásoknak.  A Facebook Platform 2007. május 27-én került bejelentésre. Rövid időn belül több mint 800.000 fejlesztője lett a Facebooknak szerte a világon. 2008. július 23-án létrejött a Platform egyik verziója a Facebook Connet.
2007. novemberében a Beacon hirdetési formával bővült a Facebook. Ezen keresztül az emberek információkat, keresési és internetezési szokásokat oszthatnak meg a Facebookon.


A ConnectU polgári per:
Cameron Winklevoss, Tyler Winklevoss és Divya Narendra a Harvard tanulói megvádolták Zuckerberget, hogy elhitette velük, hogy létrehozza a HarvardConnection.com oldalt (ConnectU). 2004-ben beperelték. 2007. március 28-án ejtették a vádakat. 2007. július 25-ére tűzték ki a tárgyalást, ejtették a vádat. 2008- június 25-én a Facebook beleegyezett, hogy 25 millió dollárt fizessen nekik.

A Facebook film:
"The Social Network" címmel 2010. október 1-jén került bemutatásra a Facebook történetéről szóló film, amelynek alapjául a "Véletlenül milliárdos" című Ben Mezrich könyv szolgált.


A szócikkhez társított címkék:
Facebook , közösségi , programozó
HirdetésMédiapédia Patikapédia Ecopédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése