Már 1284 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A Nokia Corporation a világ egyik legnagyobb telekommunikációs vállalata. Kommunikációs- és mobil játékeszközöket gyárt, illetve ezekhez számos kiegészítőt. Az utóbbi években a vállalat az internet irányába is nyitott, célja meghatározóvá válni az online vállalkozások között is.

Története 1865-ben kezdődik, amikor Fredrik Idestam megalapította papírgyárát Nokia Company néven. Ez a gyár egyesül majd 1922-ben két másik finn vállalkozással, a Finnish Rubber Works-szal (kaucsuktermékeket állított elő) és a Finnish Cable Works-szal (telefont,távírót, kábeleket gyártott). 1941-ben a céget átnevezik Nokia Corporationnak. 

A Nokia kezdetben termékek széles skáláját állította elő: papírtermékektől kezdve a ruházati cikkeken át a háztartási elektronikus termékig, sőt még asztali számítógépet is gyártottak. A sokféle osztályt fokozatosan leépítik, illetve külön cégekbe szervezik, a számítógép gyártással pedig teljesen leállnak. A cég kizárólag telekommunikációval kezd foglalkozni, első ilyen termékük az 1970-es években feljesztett digitális switch a telefonközpontok számára, ami az első ilyen típusú fejlesztés volt. Az 1980-as évek óta több száz telefonmodellt terveztek és dobtak a piacra, amelyen a legnagyobb részesedéssel rendelkező gyártónak számítanak. 2006-ban a Nokia és a [Siemens]? egyesítette telekommunikációs hálózatát és gyártó-fejlesztő részlegeit Nokia Siemens Networks néven.

A Nokia jelenleg nyílt részvénytársaságként működik, részvényeit jegyzik a Helsinki, Frankfurti és New York-i tőzsdén is.

Székhelye Espoo-ban van, Helsinki mellett. 

15 gyára van világszerte, köztük Magyarországon is, a dizájn részleg viszont Finnországban maradt. A Nokia nagy hangsúlyt fektet a kutatásra és fejlesztésre is, alkalmazottainak majdnem egyharmada ezen a területen dolgozik.

A Nokia szlogenje a „Connecting People” (Összekapcsoljuk az embereket), elveit pedig így fogalmazza meg: „Engaging You, Achieving Together, Passion for Innovation and Very Humman”. Alkalmazottaitól gyorsaságot, rugalmasságot és nyíltságot vár el. A finnek a Nokiát a legjobb finn márkának és munkáltatónak választották.A szócikkhez társított címkék:
cég , elektronika
HirdetésMédiapédia Patikapédia Ecopédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése