Már 1286 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


(Read-Only Memory)

A processzor által csak olvasható memória, tartalma nem változtatható, azt gyártásakor égetik bele. Főként elsődleges utasításkészlet tárolására használatos.
Tartalmát tápfeszültség nélkül is megőrzi.
Leginkább BIOS, [firmweare]? programok és a hozzájuk tartozó beállítások tárolására használják.
 
További ROM típusok
  • [PROM]? (Programmable Read-Only Memory) - Programozható memória. Tulajdonképpen beégetett program nélkül gyártott ROM, speciális erre a feladatra kifejlesztett készülékkel egyszer(!) programozható.
  • EPROM (Erasable Programmable Read-Only Memory) - Törölhető, törlés után programozható memória. Tartalma UV (ultraibolya) fénnyel törölhető, majd újraprogramozható.
  • [EEPROM]? (Electrically Erasable Read-Only Memory) - Elektromosan törölhető, írható memória (processzor számára még mindig csak olvasható). (Fizikailag legtöbbször ez a BIOS is, így az alaplapgyártók által továbbfejlesztett BIOS program frissíthetővé vált.)
  • CD-ROM (Compact Disc - Read-Only Memory) Nem hagyományos szilárdtest memória, programokkal, vagy adatokkal gyárilag feltöltött csak olvasható CD lemez.
 


A szócikkhez társított címkék:
hardver
HirdetésMédiapédia Patikapédia Ecopédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése