Már 1286 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

Solid State Disk A hagyományos merevlemezek kiváltására készült technológia megnevezése, ahol nem forgó mágneses lemezeken tárolódik az információ, hanem flashmemóriából álló meghajtókon. A technológia előnye a kisebb energiafelvétel, és a sokkal gyorsabb adatátvitel és hozzáférés. Jelentős előny még az is, hogy a számítógép hibernálása utáni felálláskor sokkal gyorsabb a rendszer, nem is beszélve a rendszerindításkor tapasztalható akár kétszeres gyorsulásról.

Alkalmazása elsősorban ott fontos ahol a kis méret és a takarékos működés, elengedhetetlen, így elsősorban a hordozható számítógépeket jelenti. Asztali számítógépekben tipikus konfiguráció, ahol a kisebb (64-128 GB) SSD tartalmazza az operációs rendszert, valamint a rendszerfájlokat, míg az egy vagy több hagyományos és nagyobb merevlemez pedig a dokumentumokat és egyéb adatokat.

Hátránya az SSD-nek, a korlátozott élettartam, amely egyelőre nem közelíti meg a hagyományos winchesterekét, valamint az – egyelőre – korlátozott kapacitás, és a drágaság. Jelenleg (2010/10) 256 GB kapacitásúak a kereskedelmi forgalomban kapható legnagyobb SSD, de a technológia fejlődésével, nyilván ez is gyorsan emelkedni fog.

HirdetésMédiapédia Patikapédia Ecopédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése