Már 1285 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

Solid State Disk A hagyományos merevlemezek kiváltására készült technológia megnevezése, ahol nem forgó mágneses lemezeken tárolódik az információ, hanem flashmemóriából álló meghajtókon. A technológia előnye a kisebb energiafelvétel, és a sokkal gyorsabb adatátvitel és hozzáférés. Jelentős előny még az is, hogy a számítógép hibernálása utáni felálláskor sokkal gyorsabb a rendszer, nem is beszélve a rendszerindításkor tapasztalható akár kétszeres gyorsulásról.

Alkalmazása elsősorban ott fontos ahol a kis méret és a takarékos működés, elengedhetetlen, így elsősorban a hordozható számítógépeket jelenti. Asztali számítógépekben tipikus konfiguráció, ahol a kisebb (64-128 GB) SSD tartalmazza az operációs rendszert, valamint a rendszerfájlokat, míg az egy vagy több hagyományos és nagyobb merevlemez pedig a dokumentumokat és egyéb adatokat.

Hátránya az SSD-nek, a korlátozott élettartam, amely egyelőre nem közelíti meg a hagyományos winchesterekét, valamint az – egyelőre – korlátozott kapacitás, és a drágaság. Jelenleg (2010/10) 256 GB kapacitásúak a kereskedelmi forgalomban kapható legnagyobb SSD, de a technológia fejlődésével, nyilván ez is gyorsan emelkedni fog.
Médiapédia Patikapédia Biciklopédia Jógapédia Webfazék
Mammutmail Pókerpédia
marketing-média tudástár egyészségügyi enciklopédia kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár online receptek nagy fájlok megosztása póker szabályok, stratégiák