Már 1285 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A Unix az első olyan operációs rendszer volt, amely hordozható volt. 1969-ben fejlesztette ki Ken Thompson és Dennis Ritchie kezdeményezésével a Bell Labs-nál, az Egyesült Államokban. Első változata egy PDP7 gépen futott. A rendszer újdonsága abban állt, hogy teljes egészében átírták C-re, és ezzel forradalmasították az operációs rendszerek történetét.

Kezdeti fázisában nem került kereskedelmi forgalomba, egyetemeken tesztelték és fejlesztették, majd a különféle lokális változatokból alakultak ki a legnépszerűbb változatai, amelyet különféle cégek fejlesztettek ki és forgalmaztak (az első forgalmazott Unix 1982-ben jelent meg). 

Az UNIX márkanév tulajdonosa jelenleg a The Open Group (korábban több cég között is gazdát cserélt), az általuk nem elismert fejlesztések csak a Unix-szerű megjelölést használhatják. A 2000-es években visszaesett az Unix alapú operációs rendszerek népszerűsége, többek között a [nyílt forráskódú]? Linuxoknak köszönhetően. Elkezdődött a Unix-Linux háború, amelyben a Linux fejlesztőit azzal vádolták, hogy unixos kódokat használtak fel arra jogosulatlanul, végül számos per után beismerték, hogy a vád alaptalan. 

Jelenleg a Unixos rendszereknek van nyílt forráskódú (pl. OpenSolaris) és kereskedelmi változata (pl. 4.4 BSD Unix) is.

A Unix alapú gépeket leginkább szerverek, munkaállomások működtetésére használják, de az egyik legszélesebb körben használt Unix alapú rendszer a Mac OS XA szócikkhez társított címkék:
operációs_rendszerMédiapédia Patikapédia Biciklopédia Jógapédia Webfazék
Mammutmail Pókerpédia
marketing-média tudástár egyészségügyi enciklopédia kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár online receptek nagy fájlok megosztása póker szabályok, stratégiák