Már 1284 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A szerver egy olyan számítógép, amely egy hálózat számára biztosít különféle szolgáltatásokat, általában a kérdés-válasz módszer alapján. A szolgáltatások működését különféle szerver alkalmazások biztosítják, amelyek olyan számítógépes programok, amelyek képesek több, egyidejű kérés teljesítésére is.
Az leggyakoribb szervertípusok a levelező-, fájl-, web- és proxy szerverek.
Szoftverek esetében a szerver az olyan operációs rendszerek jelzője, amelyek képesek szerveralkalmazások futtatására is. A Windows 2000-nek volt ilyen változata, illetve ilyen a Mac OS X Server is.
Hardverként a szerver elnevezés azokra a számítógépekre vonatkozik, amelyeken a szerveralkalmazások futnak. Ezeket a gépeket úgy építik, hogy a szerverként stabilan működjenek: gyorsabb a processzoruk, több a memória bennük, mint az átlagos gépekben, gyakran nincs rajtuk grafikus felület, ami fölösleges energiapazarlásnak minősül.
A teljes internet a kliens-szerver modellre épül. A webszerverek sokasága egy olyan hálózatot alkot, amelyek az állandóan érkező különféle kérések kiszolgálását teljesíti. A leggyakoribb szolgáltatások: a web maga, a domainnév-rendszer, az e-mail, az FTP fájltovábbítás, chat, audio- és videofájlok streamelése, online játékok.
 

HirdetésMédiapédia Patikapédia Ecopédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése