Már 1285 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: IP-TV
Verzió: 4  
Változtatta: Anonym on-line user
Változtatás dátuma: 2010-01-28 16:38:34
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

IPTV (Internet Protocol Television): digitális műsorszolgáltatás, melyet az interneten, vagy helyi hálózaton keresztül, IP szabvány használatának segítségével nyújtanak. Ez kétirányú kommunikációt tesz lehetővé, így sokkal több szolgáltatást kaphatnak a felszolgálók, mint a hagyományos kábeltelevíziózásnál.


Az IPTV szolgáltatás igénybevételének feltétele szélessávú internethozzáférés, és az IPTV-n keresztül elérhető média megtekintésére alkalmas berendezés, mint pl. számítógép, iPod, 3G-alapú mobiltelefon. Az IPTV-n keresztüli média lejátszásához a tv-hez kapcsolt számítógép vagy set top box (jelátalakító) szükséges. Az IPTV szolgáltatás igénybe vételének feltétele a szélessávú internet megléte. Magyarországon a szélessáv alsó határa 512 kbit/s. Azonban a szolgáltatáshoz minimum 1-1,5 Mbit/s szélessáv szükséges.

Az IPTV szolgáltatás igénybevételének feltétele szélessávú internethozzáférés, és az IPTV-n keresztül elérhető média megtekintésére alkalmas berendezés, mint pl. számítógép, [iPod], 3G-alapú mobiltelefon. Az IPTV-n keresztüli média lejátszásához a tv-hez kapcsolt számítógép vagy [set top box] (jelátalakító) szükséges. Az IPTV szolgáltatás igénybe vételének feltétele a szélessávú internet megléte. Magyarországon a szélessáv alsó határa 512 kbit/s. Azonban a szolgáltatáshoz minimum 1-1,5 Mbit/s szélessáv szükséges.

 

Előnyei:

 • Lehetővé teszi a műsorok csoportosítását különböző feltételek alapján, mint pl. szereplők neve, cím, adás alatt elérhető funkciók (pl. kép a képben) stb.
 • 50 órányi anyag rögzíthető a merevlemezen.
 • Áttekinthető menürendszer.
 • Megállítható, visszatekerhető, újraindítható, nincs időhöz kötve a műsor nézése.
 • Ha nem néztük a műsort, akkor is visszakereshetjük a régebbi anyagok közül.
 • Reklámok kivágása.
 • Videotéka.
 • Elektronikus műsorújság.
 • Két műsor párhuzam rögzítése, akár egy harmadik nézése.
 • Kép a képben funkció.
 • Korhatár beállítási lehetőség, gyerekzár.

Kapcsolódó fogalmak:


Video on Demand (VoD): Ezzel a szolgáltatással igény szerinti videó és hanganyagokat, filmeket, archivált eseményeket tudunk letölteni egy központi adatbankból, igény szerinti időben.

[Video on Demand] (VoD): Ezzel a szolgáltatással igény szerinti videó és hanganyagokat, filmeket, archivált eseményeket tudunk letölteni egy központi adatbankból, igény szerinti időben.

 

Triple-Play: tv, telefon, vezetékes internet. Egy jogi identitásból, egy kézből nyújtott hármas távközlési szolgáltatás.


[Triple-Play]: tv, telefon, vezetékes internet. Egy jogi identitásból, egy kézből nyújtott hármas távközlési szolgáltatás.


 

 

Médiapédia Patikapédia Ecopédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése