Már 1285 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Most egy olyan rendszerről írunk, amit sokan használunk, de talán nem használják ki eléggé. Ez pedig a Google Mail levelező rendszer. Mitől népszerű annyira a Gmail?

 

Először is: ingyenes. Mivel a Google az egész Internetet átszövi, Google accountunk, vagyis felhasználó fiókunk az egész világon zökkenőmentesen használható. Nincsenek elérési és sávszélességi problémák, és a rendelkezésre állásban sem nagyon találhatunk kivetnivalót. Regisztrálni a www.gmail.com oldalon tudunk. Értelemszerűen kell pár adatot megadnunk és már meg is van a fiókunk.

Belépés után nézzük a beállítási lehetőségeket (a jobb felső sarok közelében keressétek).

 

Természetesen van névjegyzék, ahol korlátlan mennyiségű kontaktot vehetünk fel. A levélírásra és olvasásra nem térnék ki, mert ezek teljesen magától értetődőek.

 

Az általános, és mindenhol megtalálható lehetőségeken felül, azokat szeretném kiemelni, amik különlegesek és megkönnyítik az életünket.

Ilyen pl. a beszélgetések összefűzése, ez azt jelenti, hogy ha kaptok egy levelet, válaszoltok és arra is válaszol ugyanaz a feladó, nem külön-külön fogjátok látni, hanem az egy levélre adott válaszok csoportosítva lesznek egy füzérbe.

 

Sokat könnyít ez a funkció levelezőlista használatakor (amikor többen írnak vissza ugyanarra a levélre) vagy hosszas csevegésnél, vagy valamilyen megrendeléskor, amikor szeretnéd együtt látni a leveled és az arra kapott válaszokat.

 

Az asztali értesítés azt jelenti, hogy ha kapunk egy levelet és elkezdünk rá válaszolni, a lap alján egy kis ablak jelzi, ha a feladó időközben új levelet írt és egyből meg tudjuk nyitni a frissítéseket.

 

Saját, testre szabott aláírást is be tudunk állítani, ha pl. szeretnénk, ha a blogunk címe vagy a telefonszámunk minden címzetthez eljutna anélkül, hogy erre külön figyelnünk kéne, állítsuk be bátran, minden levelünk végére oda fogja a Gmail biggyeszteni.

 

Az automatikus válasz nem egy új feature, hiszen a legtöbb levelezőrendszer ismeri, azonban azért említjük meg, mivel egy meglehetősen vitatott lehetőségről van szó. Nem biztos ugyanis, hogy célszerű bárkivel – és az emailnél tényleg bárkivel közöljük, hiszen nem tudjuk kontrollálni kinek küld választ a rendszer – tudatni, hogy éppen nem vagyunk otthon, és mikortól meddig. Sajnos manapság sokan még a legalapvetőbb adatbiztonsági szabályokra sem figyelnek oda, pedig az adataink egyre fontosabbá válnak a mindennapjainkban. Az automatikus válasz egy üzleti levelezésben talán hasznos lehet, bár ott is kezd kikopni, azonban a magánlevelezésben e sorok írója határozottan ellene van.

 

A Gmail egyik nagy előnye a címkézés. Ha kapunk egy levelet, elolvasás után egyből rá tudunk húzni egy tetszés szerinti címkét, így pár nap (vagy akár év) múlva egyből lehet tudni, hogy ez a barátoktól jött, munkahellyel kapcsolatos vagy az internetszolgáltatómtól kaptam. Hogy milyen címkéket készítsünk magunknak, az az egyéni ízléstől függ, de érdemes kihasználni ezt a funkciót, mindenkinek személyre szabottan. Ha a beállításokon belül, fent a címkékre kattintunk, itt látjuk majd az összeset, és azt is, hány beszélgetést rendeltünk hozzá.

 

Nézzük a címkézés (és a színezés:) menetét: Ha kapunk egy levelet, nyissuk meg! Kattintsunk a címkékre, majd a létrehozásra. Adjuk meg a nevét és ezzel máris megjelöltük az adott levelet, illetve az oldalsávban is megjelenik az új címke.

Ezután jön a kreatív rész: kattintsunk rá az oldalsávban a neve melletti kis négyzetre! A kis színes négyzetekre kattintva használhatjuk a gyári beállításokat is, de akár személyre is szabhatjuk az egyéni színekre kattintva. A színezés előnye, hogy a színek megkönnyítik a címkék közötti navigálást.

Itt beállíthatjuk a címke háttérszínét, illetve a betű színét is, így a lehetőségek száma szinte végtelen.

Nézzünk vissza a beállításokhoz! A rendszercímkéknél azt állíthatjátok be, mit szeretnétek megjeleníteni a Gmail oldalatokon (a bal oldali sávban). A saját címkéinket, amiket sűrűbben használunk, jelenítsük meg, hogy könnyebb és gördülékenyebb legyen a levelek megjelölése később. Természetesen ezeket a beállításokat is bármikor megváltoztathatjuk.

 

Ami még nagyon hasznos ebben a programban, az a keresési lehetőség. Egyszerűen kiválasztjuk, hogy mely mappában keressen, beírjuk a keresett kifejezést és már ki is dobja a Gmail az eredményeket. Ugyanígy ha pl. egy linket keresünk, amit valamelyik levélben láttunk, nyissuk meg a bejövő leveleket és írjuk be a kereső ablakba: http:// Egyből látni fogjuk az összes levelet, amibe beleírtak nekünk egy-egy linket.


A szócikkhez társított címkék:
e-mail , google , útmutató
HirdetésMédiapédia Patikapédia Ecopédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése