Már 1285 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


(másolat, tartalék)
 
Biztonsági másolat fontos adatokról, programokról, egy fájl,[mappa]? vagy egész fájlrendszer másolata.
Leginkább az eredetileg használt háttértároló meghibásodása, vírusfertőzések miatti használhatatlansága, adatok, programok elvesztése esetén használható állomány.
 
Egyedi számítógépeken teljes meghajtók, fontos mappák, állományok (levelek, családi képek, stb) biztonsági mentésére használják, míg adatbázisok esetén a teljes adatbázis egy adott pillanatban érvényes állapotát rögzítik.
 
A tükrözéssel ellentétben nem folyamatosan készített [mentés]?, hanem csak bizonyos időközönként készül, így visszaállításkor az előzőleg mentett változat állítható vissza.
 
Gyakran használatos adatbázist használó weboldalak esetén, meghatározott időnkénti (óránkénti, napi, heti) kópia készítésére, az oldal, vagy a [webszerver]? meghibásodása miatti adatvisszaállítás céljából.
Használata vírus, vagy egyéb külső támadásoknak kitett állományok esetén fontos!
Az archiválás során a mentett állományt nem annak eredeti helyére, hanem külön [háttértár]?ra kell menteni, így érhető el az adott [háttértároló]? meghibásodása esetén a biztonsági másolat.
 
Biztonsági másolat készítésére többféle, az adott igénynek megfelelő megoldás kínálkozik.
  • Saját gépünk operációs rendszere nagy valószínűséggel tartalmaz backup programot. (például DOS - backup külső parancs, Windows - Programok/Kellékek/Rendszereszközök/Biztonsági másolat)
  • Ha pedig csak általunk meghatározott [állományok]?ról szeretnénk biztonsági másolatot, az interneten is fellelhető számtalan (akár ingyenes) backup-program közül választhatunk.
  • Internetes oldalak esetén a tárhelyszolgáltatók szinte kivétel nélkül vállalják a napi adatmentést, de legtöbb helyen kérhető gyakoribb archiválás, az mentett tartalom átadása CD, vagy DVD lemezen is.

HirdetésMédiapédia Patikapédia Ecopédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése