Már 1284 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

iMac

 

Az iMac az Apple által fejlesztett és forgalmazott asztali számítógép család. 1998-ban jelent meg első típusa, és azóta számos változáson ment át. Már kezdettől fogva megosztotta a közönséget: bizonyos körökben (grafikusok, dizájnerek, kreatívok, művészek, stb.) már kezdettől fogva státusszimbólummá vált: azt fejezte ki, hogy használója számára az esztétika legalább olyan fontos, mint a teljesítmény. Jellegzetessége az egybeépített design, azaz a notebookokhoz hasonlóan itt is egybeépült a számítógépház a kijelzővel. Ez természetesen nehézkessé tette az alkatrészcserét és a javítást, azonban formailag és esztétikai szempontból óriási lépést jelentett a hagyományos PC-khez képest. Kritikusai természetesen az iMac-ek teljesítményébe, illetve éppen bővíthetőségébe – illetve annak hiányába – kötöttek bele. Természetesen más PC gyártók részéről is történtek kísérletek az iMac-hez hasonló számítógép bemutatására, azonban a PC-s piac jellegzetességei miatt ez soha nem lett sikeres.

 

Az iMac verziói:

  • iMac G3 (1998): gömbölyded formájával, átlátszó műanyag borításával keltett feltűnést. Merevlemeze 40 GB-os volt.
  • iMac G4 (2002): LCD monitort tartalmazott, és háromféle modell volt kapható: 40, 60 és 80 GB-os merevlemezekkel.
  • iMac G5 (2004): itt vezették be azt a lapos dizájnt, amely a mostani gépeknél is látható. A kijelző mögött vannak a hardverelemek úgy elrendezve, hogy térben mégsem lesz sokkal szélesebb az egész, mint egy átlagos kijelző. 250 és 400 GB-os merevlemezekkel lehetett megvásárolni.
  • Intel iMac (2006): a gépekbe már az Intel Core Duo processzorait szerelték be, ezzel pedig a korábbiaknál kétszer-háromszor gyorsabb gépeket tudtak összerakni. A jelenlegi gépekben NVIDIA videókártyák vannak és 20 vagy 24’’ kijelzők közül lehet választani.
  • Alu iMac (2007): a gépek alumínium házat kaptak, a legnagyobb háttértár elérte az 1 TB-ot és a processzorok is tovább gyorsultak.

  • iMac (2009), megérkezett az Intel processzorok új nemzedéke a Core i3 és i5, valamint a csúcsmodell 27” átmérőjű kijelzőt kapott melynek felbontása már FullHD.

  • iMac (2011), az Intel Core i7 processzorok is helyet kapnak, ráadásul a z új Sandy Bridge vezérlőn, már a 21” képernyő felbontása is FullHD, a 27” pedig 2560×1440-re növekszik.

 


A szócikkhez társított címkék:
apple , hardver , pc
HirdetésMédiapédia Patikapédia Ecopédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése