Már 1284 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

Apple logoAz Apple Inc. a számítástechnika egyik legnevesebb elektronikai cikkeket és szoftvereket gyártó cége. Neve egyenlővé vált a minőség és az egyediség fogalmaival ebben az iparágban. Az általuk előállított termékek esetében egyforma hangsúlyt fektetnek a dizájnra, a megbízhatóságra és a felhasználóbarát kezelőfelületre.

 

Története 1976-ban kezdődött, amikor Steve Jobs és [Steve Wozniak]? megalapították saját garázscégüket, Apple Computer néven. Az Apple márkajelzésű személyi számítógépek összeállításával és forgalmazásával foglalkoztak, amely hamarosan nagy sikerré vált a felhasználók körében, annak ellenére, hogy jóval drágábbak voltak, mint a versenytársak által kínált gépek. Négy verziót dobtak piacra, Apple I, II, III és IV néven. Az 1980-as évek elejére a cég elismertté vált a piacon, és számos befektetőt is vonzott. A 80-as évek elején dobják piacra az első Macintosh gépet, és 1984-ben egy máig emlékezetes reklámmal harangozzák be ezt, amelyet a neves rendező, Ridley Scott rendezett, George Orwell 1984 című regénye, ill. az abból készült film alapján. Ezt követően az Apple mindig is nagy figyelmet fordít reklámjaira és promóciós kampányaira: a mai napig gondosan felépített és igényes reklámkampányokat folytatnak. A Macintosh azonnali sikernek bizonyul, de ennek ellenére a cég sikertörténete megtorpanni látszik, különösen amikor 1985-ben Steve Jobs kilép a cégtől, miután komoly nézeteltérésbe keveredik az akkori vezérigazgatóval, John Sculley-val.

 

A következő jelentős lépés a cég történelmében az első hordozható számítógép, a Macintosh Portable megépítése volt 1989-ben. Azonban jelentős súlya (ca. 7 kg) és magas ára miatt nem volt sikeres. A következő hordozható generáció az 1991-es PowerBook-al kezdődött, és ez lett az első igazán sikeres notebook. Ebben mutatkozott be a System7, az az operációs rendszer, amely egészen 2001-ig alapul szolgált a következő generációknak. A következő években az Apple fejlesztései zavarossá váltak, rengeteg termékvonalat és konfigurációt mutattak be, nem beszélve az olyan, a közvetlen profilba nem illő termékekről, mint a videokamerák, CD lejátszók, TV kiegészítők, stb. A szétszórtság megmutatkozott az üzleti eredményekben is, a részvények árai zuhanásba kezdtek, miközben a legnagyobb rivális, a Microsoft szárnyalt.

 

A vezetőség úgy döntött, hogy egyetlen ember segíthet csak, az alapító, Steve Jobs. 1997-ben hívják vissza, és a cég mutatói azonnal javulni kezdenek. Jobs mindent megtesz azért, hogy tehetséges, kreatív munkaerőt vonzzon az Apple-hez, és vásárlói oldalon is ezt a réteget célozzák meg. Szoros kapcsolatot épít ki az IBM-el és a Motorolával a műszaki együttműködés területén, és megjelennek a PowerPC alapú Macintoshok. Az első jelentős termék a formabontó iMac. Még azt a rendkívül különös lépést is megteszi, hogy megegyezik a Microsofttal az Office-nak a Macintoshra történő konvertálásáról, cserébe 150 millió dollár értékű befektetéssel. Jobs másik fő erőssége a reklám és a design, és komoly energiákat fektet bele, így jön létre az első jelentős online szoftverbolt az AppleStore. A brandépítés sikeres volt, az iparágban nekik sikerült a legerősebb képet kialakítani magukról, és vásárlóikat erős márkahűség jellemzi.

 

2001-ben vezetik be a Mac OS X operációs rendszert. A rendszer komoly elismerést szerez magának stabilitásával és megbízhatóságával, amely részben az Unix alapoknak köszönhető. Még ebben az évben mutatja be a cég az iPod-ot, a zenelejátszók új nemzedékét, amely elsőként segít megalapozni az Apple helyét a szélesebb multimédiás piacon. 2003-ban jelentkeznek az iTunes-al, az internetes zenebolttal, melynek legnagyobb újdonsága, hogy nemcsak albumokat de egyesével zeneszámokat is le lehet tölteni, méghozzá 99 centért. Ezzel a szolgáltatással egy olyan alapot hozott létre az Apple amelyre a mai sikeressége jelentősen alapszik.

 

A cég nevét 2006-ban változtatják Apple Inc.-re, ezzel is jelezve, hogy már nemcsak személyi számítógépek gyártásával foglalkoznak, és 2007 ben jelentik be azt a terméket amely az évtized egyik legmeghatározóbb fejlesztése volt, az iPhone-t.

 

Jelenleg a következő termékeket forgalmazzák:

 

  • Számítógépek: iMac, Mac mini, Mac Pro, Macbook, Macbook Pro, Macbook Air, XServe. A számítógépekhez perifériákat is gyártanak: billentyűzetet, egeret, USB modemet, stb.

  • iPod: a terméket 2001-ben dobták piacra, és hatalmas sikernek bizonyult. Azóta több generáció is megjelent már: iPod Classic, iPod Nano, iPod Shuffle és iPod Touch névvel.

  • iPhone: az okostelefon és az iPod kereszteződéséből született az Apple saját fejlesztésű PDÁ-ja, amelyet 2007-ben kezdtek árusítani. A következő verziók jelentek meg eddig; iPhone, iPhone 3G, iPhone 3GS, iPhone 4. Az iPhone 5 az első jelentések szerint 2011 őszére várható

  • Apple TV

  • szoftverek: operációs rendszer (a Mac OS X különböző verziói), az [iLife]?? és iWork alkalmazáscsomagok. Az iTunes, a QuickTime és Safari ingyenesen letölthető, frissíthető és platformfüggetlenül működik. Ezek a legnépszerűbb szoftverek, de mindemellett számos más alkalmazást is fejlesztenek.

 

 

Az Apple saját márkabolt hálózattal rendelkezik, ahol az egyes eszközöket konfigurálják is a vásárló kívánsága szerint.

Kapcsolódó szócikkekA szócikkhez társított címkék:
apple , cég , iphone , mac
HirdetésMédiapédia Patikapédia Ecopédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése