Már 1285 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: iMac
Verzió: 4  
Változtatta: Mupeter
Változtatás dátuma: 2011-05-17 10:06:32
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

 Az iMac az [Apple] által fejlesztett és forgalmazott [asztali számítógép] család. 1998-ban jelent meg első típusa, és azóta számos változáson ment át. Már kezdettől fogva megosztotta a közönséget: bizonyos körökben (grafikusok, dizájnerek, kreatívok, művészek, stb.) már kezdettől fogva státusszimbólummá vált: azt fejezte ki, hogy használója számára az esztétika legalább olyan fontos, mint a teljesítmény. Kritikusai természetesen az iMac-ek teljesítményébe, illetve bővíthetőségébe kötöttek bele.

iMac

 

Az iMac az Apple által fejlesztett és forgalmazott asztali számítógép család. 1998-ban jelent meg első típusa, és azóta számos változáson ment át. Már kezdettől fogva megosztotta a közönséget: bizonyos körökben (grafikusok, dizájnerek, kreatívok, művészek, stb.) már kezdettől fogva státusszimbólummá vált: azt fejezte ki, hogy használója számára az esztétika legalább olyan fontos, mint a teljesítmény. Jellegzetessége az egybeépített design, azaz a notebookokhoz hasonlóan itt is egybeépült a számítógépház a kijelzővel. Ez természetesen nehézkessé tette az alkatrészcserét és a javítást, azonban formailag és esztétikai szempontból óriási lépést jelentett a hagyományos PC-khez képest. Kritikusai természetesen az iMac-ek teljesítményébe, illetve éppen bővíthetőségébe – illetve annak hiányába – kötöttek bele. Természetesen más PC gyártók részéről is történtek kísérletek az iMac-hez hasonló számítógép bemutatására, azonban a PC-s piac jellegzetességei miatt ez soha nem lett sikeres.

 

Az iMac verziói:

  • iMac G3 (1998): gömbölyded formájával, átlátszó műanyag borításával keltett feltűnést. Merevlemeze 40 GB-os volt.
  • iMac G4 (2002): [LCD] [monitor]t tartalmazott, és háromféle modell volt kapható: 40, 60 és 80 GB-os [merevlemez]ekkel.
  • iMac G5 (2004): itt vezették be azt a lapos dizájnt, amely a mostani gépeknél is látható. A kijelző mögött vannak a [hardver]elemek úgy elrendezve, hogy térben mégsem lesz sokkal szélesebb az egész, mint egy átlagos kijelző. 250 és 400 GB-os merevlemezekkel lehetett megvásárolni.
  • Intel iMac (2006): a gépekbe már az [Intel] Core Duo [processzor]ait szerelték be, ezzel pedig a korábbiaknál kétszer-háromszor gyorsabb gépeket tudtak összerakni. A jelenlegi gépekben [NVIDIA] videókártyák vannak és 20 vagy 24’’ kijelzők közül lehet választani.

  • Alu iMac (2007): a gépek alumínium házat kaptak, a legnagyobb háttértár elérte az 1 TB-ot és a processzorok is tovább gyorsultak.

  • iMac (2009), megérkezett az Intel processzorok új nemzedéke a Core i3 és i5, valamint a csúcsmodell 27” átmérőjű kijelzőt kapott melynek felbontása már FullHD.

  • iMac (2011), az Intel Core i7 processzorok is helyet kapnak, ráadásul a z új Sandy Bridge vezérlőn, már a 21” képernyő felbontása is FullHD, a 27” pedig 2560×1440-re növekszik.

 


Médiapédia Patikapédia Ecopédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése