Már 1284 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A nyomtató a számítógépnek az a perifériája, amely grafikus kimenetet fogad a géptől, és papírra viszi a kapott információt. A nyomtatóknak számtalan változata van, változik a méretük, a sebességük (lap/perc a szokásos mértékegység), a minőségük és az áruk is. Általában a legdrágább nyomtatókat nagy felbontású színes nyomtatáshoz használják.

A nyomtatóknak két nagy csoportja van: ütő (impact) és nem ütő (non impact) nyomtatók. Az első csoport működése az írógépére hasonlított, minden egyes karaktert külön nyomtatott ki. A második csoportba sorolják a ma használt két legnépszerűbb nyomtatófajtát, a tintasugaras nyomtatót és a lézernyomtatót is.

A felhasználók szempontjából a nyomatók 4 legfontosabb tulajdonsága a következő:

  • szín: ha színes képeket, prezentációkat kívánunk nyomtatni, akkor érdemes színes nyomtatót beszerezni, amely drágább, mint a fekete-fehér. Jó tudni, hogy az alapbeállításokban itt is meg lehet adni a fekete-fehér nyomtatást is.
  • felbontás: a szöveg élességét és a képek minőségét határozza meg. Mértékegysége a DPI (dot per inch/a pontok száma egy hüvelyknyi területen), az átlagos nyomtatók 600 dpi-t nyújtanak.
  • sebesség: nagy terjedelmű dokumentumok esetében fontos erre is figyelni, általában a drágább nyomtatók gyorsabbak is. A színes nyomtatás viszont mindig lassabb, mint a fekete-fehér.
  • memória: a nyomtatók általában kevés memóriával rendelkeznek, ami általában elég is a felhasználók számára. Képek, táblázatok nyomtatását viszont lényegesen fel lehet gyorsítani a memóriabővítéssel.


A szócikkhez társított címkék:
periféria
HirdetésMédiapédia Patikapédia Ecopédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése