Már 1285 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az internetes eladás, vásárlás ma már napjaink gyakran használt népszerű eszköze a termékek, szolgáltatások beszerzésének, eladásának.
Amennyiben szeretnénk online vásárolni, ott fizetnünk is kell.
Ha [webáruház]? nyitásán gondolkodunk, az ott eladott termékeket valahogy ki is kell fizettetnünk a vásárlóval.
 
Erre több lehetőség adódik.
 • Személyes átvétel, készpénzes fizetés: A legegyszerűbb módszer, viszont nagy hátránya a körülményessége, meg kell látogatnunk az eladót.
 • Utánvétes csomag, futárszolgálat: hátránya, hogy ha a vásárló nem veszi át a terméket, a futár díja az eladót terheli.
 • Banki átutalás: körülményes módszer, mivel az eladó csak a bankok közti tranzakciók befejeztével látja a vásárlást, és indítja el a szállítást, ami több napot is igénybe vehet.
 • Bakkártyás fizetés: Az előzőekhez képest jobb megoldás, viszont hátrányai is vannak.
  Használata bizalmon alapul, hiszen a használni kívánt oldalnak át kell adnunk bankkártyánk adatait, ráadásul sok bankkártya nem is alkalmas az ilyen fizetésre, illetve elfogadásra.
  A fejlesztő számára is igen körülményes, hiszen először szerződést kell kötnie egy bankkal, aki az áruház által elfogadni kívánt kártyahálózatokkal kapcsolatban van. Igen költséges megoldás, hiszen az elfogadást szolgáltató bankok igen magas díjért vállalják a tranzakciókat (minimum 5%).
  Ezen kívül a bankok indokolatlan számú biztonsági előírás betartására is kötelezik az oldal üzemeltetőjét annak ellenére, hogy a rendszer két leggyengébb láncszeme maga a bankkártya, és a felhasználó számítógépe.
 • Online fizetési rendszer: legkönnyebben használható, költséghatékony megoldás. A következőkben ezt próbáljun bemutatni.
   

A PayPal rendszer: A világ legnépszerűbb online fizetési rendszere, mely a fejlesztő számára minimális munkával beépíthető, költséghatékony, biztonságos fizetést tesz lehetővé.

A PayPal egy nemzetközi társaság, mely bankkártya-elfogadásra szakosodott, másrészt bank, mely nem ad kamatot, viszont tranzakciós díja nagyon alacsony, és forgalomtól függően sávosan csökken. Ez a vásárlót mindössze annyiban érinti, hogy az alacsony díjat a legtöbb webáruház magára vállalja, míg a magas banki költséget a kártyás fizetés esetében beépíti a termék árába.
Induló költség gyakorlatilag nincs, és mivel a fizetés nem a webáruház felületén történik, a kereskedő nem jut hozzá a vásárló bankkártyájának adataihoz, ami visszaélésekre adhat alkalmat.
Egyetlen hátránya, hogy a vásárlás után a vételár nem közvetlenül a kereskedő számlájára érkezik, hanem az úgynevezett PayPal egyenlegre, melyek lehívása csak 25000 Ft fölötti összeg esetén ingyenes.
 
Hogyan történik a vásárlás?
A [webáruház]?ba be kell építeni egy HTML form-ot, mely a vásárlás adatait elküldi a PayPal szerverére. Amennyiben egyszerre egy termék értékesítését kívánjuk, az úgynevezett _xclick, ha többféle termék egyszerre történő eladása a cél, az úgynevezett _cart módszert használjuk.
Használható a PayPal beépített kosara is, de ha weboldalunk rendelkezik kosár funkcióval, jobb ha azt használjuk.
A form elküldése után a felhasználó a PayPal oldalán fejezi be a vásárlást a "Pay" gomb megnyomásával.
 
PayPal regisztráció:
A rendszer ismeri Magyarországot, és elérhető is a Magyarok számára, viszont egyelőre sajnos csak angolul, spanyolul, franciául, és kínaiul tud.
A regisztráció ingyenes, viszont vannak bizonyos ajánlott lépések, melyek nem ingyenesek (pl bankkártya ellenőrzés), melyeknek összege elenyésző.
Első lépésként regisztrálnunk kell egy PayPal hozzáférést, meg kell adnunk egy bankkártyaszámot (ezen keresztül fog zajlani a pénzforgalom), és meg kell adnunk egy e-mail címet, mely üzletünket fogja azonosítani.
 

 

A http://paypal.com oldalon a jobb felső részen található Sign Up linkre való kattintás után meg kell adnunk adatainkat.

 • Ország, 
 • feüllet nyelve, alapértelmezésben angol
 • regisztráció fajtája
  • personal - személyes, vásárlók számára
  • premier - ha a kereskedést saját nevünkön kívánjuk folytatni 
  • business - cégek számára

 

 

Ha elküldtük adatainkat, a következő lépés a bankkártya adatainak megadása, melyen a tényleges pénzforgalmat kívnájuk bonyolítani. (ez az adat később megváltoztatható, több kártya is felvihető a rendszerve)
Ezzel el is készült PayPal fiókunk.

Belépés után a következő kép tárul elénk

A jobb oldalon (Notifications ablka) értesítést kapunk a még elvégzendő beállításokról, mint például kártyánk hitelesítésének szükségességéről, vagy új kártya felvitelének lehetőségéről. Ha a regisztráció során kihagytunk egy lépést, vagy van valami feladatunk, eben a listában megjelenik, ha teljesítettük a feladatot, az eltűnik a listából.

A bal oldali részen találhatjuk aktuális egyenlegünket Forint, és $ nézetben is.

A profile fülre kattintva pedig fiókunk beállításait végezhetjük el.

 

Regisztráció véglegesítése:

Az internetes regisztrációknál biztonsági okokból gyakorlattá vált úgynevezett aktiváló kódot, illetve hivatkozást kapunk a megadott e-mail címre, majd arra kattintva megtörténik a fiók regisztrációjának véglegesítése.

További feladatainkról a feljebb ismertetett "Notifications" ablakban kapunk értesítést.

Ha minden beállítást elvégeztünk, minden feladatot megoldottunk és az értesítési ablak üres, fiókunk használatra kész.

 

HirdetésMédiapédia Patikapédia Ecopédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése