Már 1284 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az e-mail az electronic mail rövidítése, magyarul elektronikus levelezést jelent, de használják a drótposta elnevezést is. Leggyakrabban használt formája magyarul is az e-mail. Az internet kínálta lehetőségeket használja ki levelek írására, küldésére, fogadására és tárolására, bár vannak olyan levelezőrendszerek amelyek csak egy belső hálózaton működnek. Ezek a belső rendszerek tulajdonképpen már az internet működése előtt is léteztek (1966-tól kezdődően), és nagyban hozzájárultak az internet feltalálásához.
Az e-mail küldésének a folyamata a következő: a felhasználó megírja a levelét az elektronikus postafiókjában, a címsorba beüti a címzett nevét, majd megnyomja a küldés gombot. Ezután a levelét átalakítják internetes e-mail formátumba, és az SMTP szabvány segítségével az internetszolgáltató által biztosított levéltovábbító szolgáltatás megkeresi a címzettet (a cím kukac előtti része a felhasználónév, a kukac utáni rész pedig a domainnév). Ha a DNS szerver válaszol, és fogadja a levelet, akkor a levél, ugyancsak az SMTP szabvány segítségével megérkezik a címzett postaládájába.
Az internetes e-mail két részből áll: a fejből és a testből. A fej általános információkat tartalmaz: a küldő és a címzett címét, a levél címét (subject), és a küldés-fogadás időpontjait. A test tartalmazza magát a tulajdonképpeni üzenetet.
A különféle levelező programok segítségével a felhasználó saját számítógépére is letöltheti üzeneteit, a POP3 vagy IMAP szabványok segítségével.
Mivel az e-mailezés az internet használatának egyik legnépszerűbb formája lett, ezt ki is használják spammelésre, vírusok és más férgek küldésére, illetve adathalászati visszaélésekre. A legtöbb e-mail rendszer éppen ezért különféle szűrőkkel védi a felhasználóit.
 

HirdetésMédiapédia Patikapédia Ecopédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése