Már 1284 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


rgb


RGB (Red, Green, Blue). A három alapszín, a vörös, zöld, kék rövidítése.
Ezeket az alapszíneket főleg megjelenítő és beolvasó eszközök (monitor, [digitális kamera]?, szkenner) használják. E 3 alapszín segítségével állítjuk elő a többi színt.

 


Az additív színkeverésnél a 3 alapszín egymásra vetítésével (összeadásával) állíthatók elő a színek. Ezt csak fényt kibocsátó berendezésekben alkalmazzák, illetve csak azokkal hozható létre. Az alapja a kisugárzott és érzékelt fény.
Ha vörös fényt zölddel keverjük, sárga fényt eredményez a [képernyő]?n. A 3 alapszínt összekeverve, fehéret kapunk. Ha nagyítóval nézzük a TV-t, tisztán látható a 3 alapszín. 

 

 

 

 

Additív szabály: R+G+B=White

 


A szubtraktív színkeverés épp az additív ellentettje. Itt nem hozzáadjuk, hanem elvonjuk a fényt. Kiszűrődik a papír által visszavert fény, ha egy fehér lapot ciánkék színű tintával fest be. Ha a ciánkékhez ezután sárgát adunk, további fényt vonunk el, ami zöld színű visszaverődést hoz létre.Szubtraktív szabály:  R-G-W=BlackAz RGB alkalmazásai

 

  • 1953 [RCA]? színes televízió szabvány
  • [Polaroid kamera]?
  • Monitorok, TV-készülékek ([katódcsöves tv]?, LCD, [plazma tv]?)
  • [Component video]? ([RCA]?, [SCART]?)
  • Web
     

 


A szócikkhez társított címkék:
fénykép , honlapkészítés , kép , számítógép
HirdetésMédiapédia Patikapédia Ecopédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése