Már 1284 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Steve Jobs - APlleSteve Jobs (1955-2011) 1996-tól az Apple vezérigazgatója volt (halála előtt másfél hónappal mondott le). 1976-ban a cég társalapítója is volt Stephen Wozniakkal. Majd miután 1985-ben összeveszett az Apple társtulajdonosaival, megalapította Next nevű személyi számítógépeket gyártó cégét, amit később (1996) az Apple felvásárolt, és Jobs visszakerült az Apple vezetői székébe. Időközben megvásárolta a Pixar animációs stúdió alapítót (1986), és ennek volt vezérigazgatója, és olyan filmek fűződnek a nevéhez, mint a Toy Story vagy a Némo nyomában. Miután eladta a céget a Walt Disney-nek (2006), az utóbbi igazgatótanácsi tagja lett és egyben legnagyobb egyéni részvényese.

 

Steve Jobs élete

1955-ben született San Franciscóban, apja szíriai arab egyetemista, aki később a politikatudományok professzora lesz. Jobs-t nem vér szerinti szülei nevelik fel, hanem örökbefogadják (Paul és Clara Jobs).

 

 Steve Jobs érdekességek

Steve Jobs híres beszéde magyarul

Steve Jobs és az Apple sikertörténete

 

 

 

 

 

 

Steve Wozniakkal még a gimnázium alatt ismerkedik meg, egy nyári munka során a Hewlett-Packardnál. Főiskolai tanulmányai során kalligráfiát, filozófiát és irodalomat tanul, de egyik szakot sem fejezi be. 1985-ben az Apple-n belüli hatalmi csaták eredményeként Jobs otthagyja a céget, és saját vállalkozásba kezd (Next), amelyet 1996-ban az Apple felvásárol, és Jobs-t újra vezérigazgatóvá választják. Neve összekapcsolódott a funkcionális, de ugyanakkor esztétikus elektronikai termékekével.

 

Az Apple sikere nagy mértékben neki köszönhető, olyan temékvonalakat dolgozott ki, mint az iMac, a Macbook, az iPod (2001) és az iPhone (2007), a szoftverekről nem is beszélve. Bill Gates-hez hasonlóan őt is agresszív, temperamentumos személyiségként jellemzik, de míg Gates a bevételekre összpontosít, addig Jobs a fejlesztésekre. Utolsó évét már szabadságon töltötte megromlott egészségi állapota miatt, és egy 2009-es májátültetés (és féléves szabadság) után rövid időre még visszatérve, 2011 október 5-én hasnyálmirigyrákban hunyt el.

 

Steve Jobs vagyona

Jobs összvagyona 2010-ben a Forbes szerint kb. 8,3 milliárd amerikai dollár volt (ezzel akkor az Egyesült Államok 42. leggazdagabb embere volt). Eközben az Apple igazgatójának éves fizetése mindössze 1 dollár volt. Persze emellett részvényeket is kapott, és üzleti útjaira a vállalat magánrepülőjét is használhatta.

 

Jobs legjobb eddigi befektetése a Pixar megvásárlása volt, amit 1986-ban 10 millió dollárért vásárolt George Lucas-tól. Aztán 2006-ban a Pixar lett a Disney legnagyobb részvényese kb. 3,9 milliárd dolláros részével.

 

 

Kapcsolódó szócikkekA szócikkhez társított címkék:
apple , Steve Jobs , személyek
HirdetésMédiapédia Patikapédia Ecopédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése