Már 1284 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Steve Jobs
Verzió: 9  
Változtatta: Anonym on-line user
Változtatás dátuma: 2011-10-06 10:08:59
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

Steve Jobs - APlleSteve Jobs az [Apple] vezérigazgatója. 1976-ban a cég társalapítója is volt [Stephen Wozniak]kal. A Pixar animációs stúdió alapítója (1986) és volt vezérigazgatója, a Walt Disney-be való beolvadás után (2006) az utóbbi igazgatótanácsi tagja.


Steve Jobs - APlleSteve Jobs (1955-2011) 1996-tól az [Apple] vezérigazgatója volt (halála előtt másfél hónappal mondott le). 1976-ban a cég társalapítója is volt [Stephen Wozniak]kal. Majd miután 1985-ben összeveszett az Apple társtulajdonosaival, megalapította Next nevű személyi számítógépeket gyártó cégét, amit később (1996) az Apple felvásárolt, és Jobs visszakerült az Apple vezetői székébe. Időközben megvásárolta a Pixar animációs stúdió alapítót (1986), és ennek volt vezérigazgatója, és olyan filmek fűződnek a nevéhez, mint a Toy Story vagy a Némo nyomában. Miután eladta a céget a Walt Disney-nek (2006), az utóbbi igazgatótanácsi tagja lett és egyben legnagyobb egyéni részvényese.


 

Steve Jobs élete

 


1955-ben született San Franciscóban, apja szíriai arab egyetemista, aki később a politikatudományok professzora lesz. Jobs-t nem vér szerinti szülei nevelik fel, hanem örökbefogadják (Paul és Clara Jobs).

 

 
 Steve Jobs érdekességek

 Steve Jobs érdekességek 

 

 

 

 

 

Steve Wozniakkal még a gimnázium alatt ismerkedik meg, egy nyári munka során a Hewlett-Packardnál. Főiskolai tanulmányai során kalligráfiát, filozófiát és irodalomat tanul, de egyik szakot sem fejezi be. 1985-ben az Apple-n belüli hatalmi csaták eredményeként Jobs otthagyja a céget, és saját vállalkozásba kezd (Next), amelyet 1996-ban az Apple felvásárol, és Jobs-t újra vezérigazgatóvá választják. Neve összekapcsolódott a funkcionális, de ugyanakkor esztétikus elektronikai termékekével.


 

 

 

 

Steve Wozniakkal még a gimnázium alatt ismerkedik meg, egy nyári munka során a Hewlett-Packardnál. Főiskolai tanulmányai során kalligráfiát, filozófiát és irodalomat tanul, de egyik szakot sem fejezi be. 1985-ben az Apple-n belüli hatalmi csaták eredményeként Jobs otthagyja a céget, és saját vállalkozásba kezd, amelyet 1997-ben az Apple felvásárol, és Jobs-t újra vezérigazgatóvá választják. Neve összekapcsolódott a funkcionális, de ugyanakkor esztétikus elektronikai termékekével.

 

Az Apple sikere nagy mértékben neki köszönhető, olyan temékvonalakat dolgozott ki, mint az [iMac], a [Macbook], az [iPod] és az [iPhone], a [szoftver]ekről nem is beszélve. [Bill Gates]-hez hasonlóan őt is agresszív, temperamentumos személyiségként jellemzik, de míg Gates a bevételekre összpontosít, addig Jobs a fejlesztésekre. Jelenleg szabadságon van, amit megromlott egészségi állapotával magyaráznak, a pletykák szerint rákban szenved.


Az Apple sikere nagy mértékben neki köszönhető, olyan temékvonalakat dolgozott ki, mint az [iMac], a [Macbook], az [iPod] (2001) és az [iPhone] (2007), a [szoftver]ekről nem is beszélve. [Bill Gates]-hez hasonlóan őt is agresszív, temperamentumos személyiségként jellemzik, de míg Gates a bevételekre összpontosít, addig Jobs a fejlesztésekre. Utolsó évét már szabadságon töltötte megromlott egészségi állapota miatt, és egy 2009-es májátültetés (és féléves szabadság) után rövid időre még visszatérve, 2011 október 5-én hasnyálmirigyrákban hunyt el.


 

Steve Jobs vagyona

Jobs összvagyona 2010-ben a Forbes szerint kb. 8,3 milliárd amerikai dollár volt (ezzel akkor az Egyesült Államok 42. leggazdagabb embere volt). Eközben az Apple igazgatójának éves fizetése mindössze 1 dollár volt. Persze emellett részvényeket is kapott, és üzleti útjaira a vállalat magánrepülőjét is használhatta.


 

Jobs összvagyona kb. 5,1 milliárd amerikai dollár. Az Apple igazgatójának éves fizetése mindössze 1 dollár. Persze emellett részvényeket is kapott és üzleti útjaira a vállalat magánrepülőjét is használhatja.

 

Jobs legjobb eddigi befektetése a Pixar megvásárlása volt, amit 1986-ban 10 millió dollárért vásárolt George Lucas-tól. Aztán 2006-ban a Pixar lett a Disney legnagyobb részvényese a mostani kb. 3,9 milliárd dolláros részével.


Jobs legjobb eddigi befektetése a Pixar megvásárlása volt, amit 1986-ban 10 millió dollárért vásárolt George Lucas-tól. Aztán 2006-ban a Pixar lett a Disney legnagyobb részvényese kb. 3,9 milliárd dolláros részével.


 

 

Médiapédia Patikapédia Ecopédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése