Már 1285 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 32 bites

 

A 32 - bites kifejezés azt a módot jelöli, ahogyan a számítógép processzora (CPU) az információt kezeli. A 32 - bites változatok a 32 - bites processzorral rendelkező számítógépeken való alkalmazhatóságot jelölik.

 

A 32 - bites verziók mellett létezik 64-bites verzió is. Ezek nagyobb memóriát tudnak kihasználni. Több folyamat tárolódik a RAM-ban, aminek következtében csökken a lapváltási folyamatokkal töltött idő. Ez növelheti az alkalmazás teljesítményét.

 

A 32 - bites rendszer maximum 232 memóriaterületet tud megcímezni.

 

A maximum 4 GB megcímezhető memóriaterület nem kicsi, de az egyre több memóriát igénylő alkalmazások kezdik megközelíteni ezt a korlátot.

 

Egyik probléma, hogy 4GB memóriát a 32 bites rendszerek kevesebbnek látják a valóságnál. Esetenként csak 3, 5 vagy éppen 3 gigának

 

Az operációs rendszer közvetlenül nem képes elérni a memóriát, csak virtuális memóriacím táblán keresztül. A virtuális táblába beletartozik a [fizikai memória]?, virtuális memória, [videokártya memória]?, és minden olyan eszköz [periféria]? memóriája, melyen található [fizikai RAM]?. A 32 - bites operációs rendszerben csak egy ilyen virtuális memóriacím tábla létezik, és ebbe kell beleférnie a többi memóriának is.

 

Tfh. a számítógépünkben megtalálható a 4GB fizikai memória, és mellette még egy 512MB memóriával rendelkező videokártya. Ekkor az operációs rendszer lefoglalja az 512MB területet a videokártyának a virtuális táblából, majd megpróbál 4GB-ot a fizikai RAM-nak is lefoglalni, de annyi már nincs. Ilyenkor lefoglalja a maradék helyet, ami most 3, 5 GB lesz.

 

Hiába tartalmaz a gépünk fizikailag 4GB memóriát, csak 3, 5 GB-ot tudunk elérni, a többi elvész.

 

Összefoglalva, felesleges a 32 bites operációs rendszerünkhöz 4 GB memóriát vásárolni, ha nem irodai célokra használjuk gépünket.

 


 


A szócikkhez társított címkék:
számítógép
HirdetésMédiapédia Patikapédia Ecopédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése