Már 1284 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Bill Gates

teljes neve: William H. Gates a Microsoft alapítója.

 

1955-ben született Seattle-ben (apja sikeres ügyvéd, anyja az egyik bank elnökségi tagja), programozni 13 éve korában kezdett. Egyetemi tanulmányait a Harvardon kezdi meg, de nem fejezi be, 2007-ben kap tiszteletbel diplomát. Tanulmányait a Microsoft megalapításáért hagyja ott, 1975-ben: gyerekkori barátjával, [Paul Allen]?nel együtt a PC-szoftverek fejlesztésében lát meg nagy lehetőségeket - erre épült fel a teljes Microsoft birodalom. Az első jelentős siker az MS-DOS operációs rendszerhez kapcsolódik, amelyet készen vettek egy másik cégtől, de átszabták az IBM által gyártott PC-kre. Gates 2006-ig a Microsoft igazgatója, 2008-ban véglegesen visszavonul és csak a tanácsadói posztot fogadja el. Vezetői stílusát agresszívként, gúnyolódóként szokás jellemezni, a Microsoft piacvezetői pozícióját bármilyen áron képes megvédeni, még akkor is, ha többször etikátlannak nevezik, és számtalan pert akasztanak a nyakába.

A Microsoft igazgatása mellett Gates szerteágazó tevénységet folyatott: 2 könyvet (The Road Ahead és Business @ the Speed of Tought címeken) is publikált, amelyek azonnal bestsellerek lettek, az egyik cége kockázati tőkebefektetéssel foglalkozik (tőkehiányban szenvedő, de ígéretes vállalkozásokat finanszíroz), a másik pedig az internet legnagyobb digitális archívumát fejleszti a vizuális alkotások terén. Mindemellett a jótékonykodást sem hanyagolja el: feleségével alapítvány hoztak létre, amely különféle segélyakcióiról híres.

Gates hobbijai közé az olvasás, a golf és a bridzs tartozik. Sokáig ő volt a világ leggazdagabb embere.


A szócikkhez társított címkék:
apple , Steve Jobs , személyek
HirdetésMédiapédia Patikapédia Ecopédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése