Már 1285 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A BIOS a basic input/output system (alapvető bemeneti/kimeneti rendszer) rövidítése. A BIOS az a program, amelyet a mikroprocesszor használ a számítógép elindítására, miután a felhasználó megnyomta az indítás gombot. A BIOS felelős az operációs rendszer és az olyan csatolt eszközök, mint a merevlemez, a billentyűzet, az egér és a nyomtató közti zavartalan adatáramlásért is.

A BIOS az operációs rendszerekkel ellentétben a számítógépek integrált része, amelyet a chipre égetnek rá. Éppen ezért nem kitörölhető, átírható, hanem csak olvasható a mikroprocesszor számára. Amikor a BIOS elindítja (bootolja) a gépet, ellenőrzi, hogy minden periféria megfelelően működik-e, majd betölti a memóriába az operációs rendszert.


HirdetésMédiapédia Patikapédia Ecopédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése