Már 1285 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Rendszerindítás.

Több részből álló folyamat, amely a számítógép bekapcsolásától az operációs rendszer betöltéséig tart.
A számítógép indításakor először a BIOS elvégzi a szükséges teszteket (dátum, időbeállítás, szükséges hardvereszközök megléte, memória,  feszültségszintek, újabb gépeknél processzorhűtő ventillátor sebessége, stb.), majd megkeresi a benne beállított meghajtó boot szektorát.
Ez általában először az első hajlékonylemezes meghajtó (floppy disk), utána az elsődleges ([master]?) merevlemez, majd az elsődleges [optikai meghajtó]? (CD), de a BIOS beállításoknál ezt a sorrendet magunk választhatjuk ki. Merevlemeznél pontosan meg kell határozni a bootszektor az úgynevezett master boot record ([MBR]?) helyét, mert bármelyik partíció tartalmazhat [bootszektor]?t.
A bootszektor mindig az aktuális meghajtó, vagy partíció első sor, első (512 byte méretű) szektorában helyezkedik el.
A [bootszektor]?ban tárolt kis program az aktuális operációs rendszert olvassa, és tölti be a memóriába.
 
 
MSDOS operációs rendszer esetén a bootolás folyamata a következő:
  1. BIOS + io.sys /input output system/ (kernel) 
  2. msdos.sys (alapértelmezésű eszközkezelők) 
  3. config.sys (további eszközkezelők) 
  4. command.com (parancsértelmező)
  5. autoexec.bat (kötegelt parancsállomány)
Természetesen más operációs rendszerek nem ezt a rutint követik, illetve nem ezekkel a fájlnevekkel, és tartalmakkal működnek. (példáut Windows: boot.ini)
 
Médiapédia Patikapédia Biciklopédia Jógapédia Webfazék
Mammutmail Pókerpédia
marketing-média tudástár egyészségügyi enciklopédia kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár online receptek nagy fájlok megosztása póker szabályok, stratégiák