Már 1285 szócikk közül válogathatsz.

A Netpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető internetes tudástár. Legyél Te is a Netpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


=File System (FS)

A fájlrendszer a fájlok és az azokhoz kapcsolódó [metainformáció]?k a [háttértároló]?kön történő rögzítésének szabályait és formáit leíró rendszer.


A legegyszerűbb fájlrendszerek kizárólag különálló adatállományok, fájlok kialakítását teszik lehetővé, míg összetettebb változataikkal ezeket könvytárakba lehet szervezni, és néhány kiegészítő attribútummal tárolni.


A modern fájlrendszerek ezeken kívül naplózási és titkosítási képességekkel is rendelkeznek, valamint lehetővé teszik hozzáférési szabályok és tetszőleges más metainformációk rögzítését a fájlok mellett.


A fájlrendszerek alapvetően három osztályba sorolhatók:

 • lemezes fájlrendszerek,
 • hálózati fájlrendszerek 
 • speciális célú fájlrendszerek.

Megkülönböztetünk ezeken kívül adatbázis- és tranzakciós fájlrendszereket is.

 


Lemezes fájlrendszerek:

A lemezes fájlrendszereket úgy tervezték, hogy a fájlok tárolására a számítógépek adattároló eszközei szolgálnak, amelyek leggyakrabban lemezes egységek. Ezek az egységek közvetlenül vagy közvetett módon kapcsolódhanak a számítógéphez.

Példák: FAT, NTFS, [ext2]?, [ext3]?, [ISO 9660]?, [ODS-5]?, [UDF]?.


Hálózati fájlrendszerek:

A hálózati fájlrendszerek olyan fájlrendszerek, amelyek úgy viselkednek, mint egy távoli fájlelérési protokollal rendelkező kliens, mely biztosítja a szerveren lévő fájl elérését.
Példák:  NFS, SMB, AFP 


Speciális célú fájlrendszerek:


Speciális célú fájlrendszer alapvetően minden olyan fájlrendszer, amely sem lemezes-, sem hálózati fájlrendszer. Ezek azok közé a rendszerek közé tartoznak, ahol a fájlokat egy szoftver dinamikusan kezeli, egyben biztosítja a kommunikációt a számítógépen futó feladatok és a ideiglenes fájl tárolási terület között.
Bizonyos szempontból speciális célú fájlrendszert használnak a fájl-centrikus operációs rendszerek, mint például a Unix.

 

 

Adatbázis-fájlrendszerek:


Egy hierarchikus struktúrában elhelyezkedő, saját jellemzőikkel azonosítható fájlrendszert értünk adatbázis alapú fájlrendszer alatt.

Ilyen [fájltípus]? lehet téma, szerző, vagy egyszerű metaadat is. Ezáltal egy fájl keresése megfogalmazható SQL-ben vagy akár természetes nyelven is.

 

 

Tranzakciós fájlrendszerek:


A fájlrendszerek egy speciális csoportja. Adott rendszerben történő minden fájllal kapcsolatos műveletet rögzítenek, melyek valamilyen változást vagy változásokat okoznak a fájlok vagy a diszkek struktúrájában. A legtöbb esetben ezek kapcsolatokat érintő változások, melyeket lehetőség szerint azonos időben kell megváltoztatni.

 


Operációs rendszerek specifikusságai:

 

Az operációs rendszerek (1-2 kivétellel) rendelkeznek fájlrendszerrel.

Ténylegesen elkülönült feladat volt a korai mikroszámítógépes operációs rendszerekben a fájlkezelés (lásd DOS és QDOS). Néhány korai operációs rendszerben a fájlkezelő rendszer külön rendszerként volt jelen, ezeket lemezes operációs rendszereknek nevezték.

Némelyik mikroszámítógépen a lemezes fájlkezelőt külön kellett betölteni az operációs rendszer mellé. ezek a korai operációs rendszerek általában csak egy, kizárólag nekik készült fájlkezelő rendszert támogattak, ami általában névtelen volt (például a CP/M, amit „CP/M file system” néven ismerünk).

Ezek miatt szükségessé vált, egy interfész az operációs rendszer, a fájlkezelő rendszer és a felhasználó között. Ez az interfész lehet szöveges vagy grafikus. Ha grafikus, akkor megfelel valamilyen [mappa]?ábrázolásnak, ami [dokumentum]?okat és egyéb fájlokat valamint beágyazott mappákat tartalmaz.

 

Példák:


Linux támogatással rendelkező fájlrendszerek:

 • [ext]?  Bővített fájlrendszer
 • [ext2]?  Második bővített fájlrendszer
 • [ext3]?  Az ext2 "metadata journaling"-gel  bővített változata
 • [ext4]?  Az ext3 fájlrendszer kibővített változata,melyben több a hely a fájlok metaadatainak, egyéb információknak.

Microsoft Windows támogatással rendelkező fájlrendszerek:

 • FAT – A DOS által is használt, 12-, 16- és 32-bit táblamélységű rendszer
 • NTFS – A [Windows NT]?, a [Windows 2000]?, a [Windows XP]?, a [Windows Vista]? és a [Windows Server 2003]? operációs rendszerek használják

Mac OS X támogatással rendelkező fájlrendszerek:

 • [HFS]? – hierarchikus fájlrendszer, a régebbi Mac OS használta
 • [HFS Plus]? – a HFS korszerűsített változata, ez a fájlrendszer egy meta-adatokban bővelkedő és case preserving fájlrendszer.
 •  

Kapcsolódó szócikkek


HirdetésMédiapédia Patikapédia Ecopédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése